Groei&Bloei Week 22 2021: Zomer in de lente

Week 22 2021: Zomer in de lente

Week 22 2021: Zomer in de lente

Gister (zaterdag) effe niet……… zomerse temperaturen aangekondigd voor de komende week.

Gisteren wilden we gaan fietsen rond De Eilandspolder maar daar aangekomen dreigden donkere luchten, het spetterde een beetje, meer naar het noorden leek de lucht op te klaren, dat klopte we hebben geen regen meer gezien, zelfs een voorzichtig zonnetje en……..prachtige bermen.

Weer beïnvloedde de stemming wel ietwat, maar berm (hoge dijk) boordevol knalrode klaproosjes en……prachtige, kijk mij eens, rietorchis in heel vochtige berm, brachten daar meteen verandering in. Reden verder langs prachtige bermen boordevol met bloeiende, soms meer dan een meter hoge wuivende grassen, boterbloemen, zuring en hier en daar nog fluitekruid. Zagen verder ook bermen/landerijen met strook(jes) ingezaaide veldbloemen en besloten de tocht met een NATUURLIJKE TOPBERM.

Vanmorgen naar de volkstuin om te kijken of de aarde al droog genoeg zou zijn om deze los te harken. Losharken van bovenlaag zorgt dat vocht beter wordt vastgehouden door onderlaag, is zeker nodig wanneer er gezaaid moet worden, ziet er netter uit, juiste moment soms moeilijk te bepalen, net als er effe de tijd voor hebben.

De framboos barstensvol vruchten, de kamilleplanten ogen een stuk forser dan andere jaren??????

Was zo blij met, inderdaad, aangewaaide vingerhoedskruid, bij inparkeren effe niet goed opgelet, moet er een stokkie bij zetten.

Verzamelde in de tuinen, wat eerste bloemen, ook van de aangewaaide/spontaan opgekomen?, Cerinthe major 'Purpurascens', het blauw wasbloempje, (familie garnalenplant), om te kijken of ie het goed doet op de vaas??? Voor mij is zijn paars/blauwe bloemkleur, GLOOMY.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Paul

Paul

Hoi Veris,
Die wasbloem heeft echt een gloomy look… Prachtig die orchis, een kers op de bermentaart. Als ik plant uitzet/plant geef ik altijd water en daarboven kieper ik altijd een laagje losse droge grond, scheelt de eerste dagen in watergeven. We zitten hier op de klei (inmiddels weggewerkt na dertig jaar) en als dat barst dan droogt het flink de diepte in uit. Vrachten bladaarde hebben veel verbeterd hier. Groetjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Dank voor je tips!!! De aarde op de volkstuin is zware klei, steekt nauw met bewerken, na regenbui vaak lang te nat dan blijft alles aan je materiaal hangen, te droog al gauw klei hard, maar soms ontbreekt het gewoon ook aan tijd/zin om e.e.a. aan te pakken.
Mijn composthopen gaven/geven nog effe tekort materiaal om alle grond van mulchlaag te voorzien, geef de aardappelen altijd een flinke gift en dat is een aantal jaren daarna nog te merken. Mulchen met houtachtige materialen vind ik te grof, gras wil ik wel geven maar alleen als ik weet dat daar niet te veel zaden in zitten (verplaatsten van probleem).
Teveel water vaak probleem, tekort zou niet hoeven, op alle tuinen een waterpomp aanwezig.
Groet

Reageren op