Groei&Bloei Week 24 2021 Witte tijger,  groene spin en groene aardbeien en black birds

Week 24 2021 witte tijger,  groene spin en groene aardbeien en black birds

Week 24 2021 Witte tijger,  groene spin en groene aardbeien en black birds

Kwam ze zomaar tegen in de tuin, tweemaal opvallend en denk nog niet eerder gezien, de groene aardbeien riepen vragen op, de zwermen kauwtjes maken veel kabaal, ze kletsen wat af hoog in de lucht en doen me denken aan film: Black birds, waarvan ik alleen enge beelden kan herinneren, denk af en toe het moeten er niet te veel worden.

Bij weghalen van opslag rond de stomp van de els zag ik ze midden op de  ronde plaat zitten, de stomp die overbleef na omzagen van de els. Stoorde ze wreed in hun liefdesspel, waarschijnlijk reden dat ze niet meteen weg vlogen, de witte tijger, een nachtvlinder.

Bij weghalen van brandnetels op de volkstuin bleef er iets achter in de groene tube, was klein en groen maar iets lichter en het bewoog onderin de  tube en viel daarom op, de spin was niet vlug genoeg om te ontsnappen uit de tube terwijl ik fototoestel haalde.

Bij opzoeken thuis bleek deze spin heel algemeen voor te komen niks  speciaals, maar ik kende hem nog niet, bleek de  komkommerspin (Araniella cucurbitina) te zijn, zou denken dat ie dan donkerder van kleur zou moeten zijn.

Al dagen lang vormen zich ’s morgens en ’s avonds grote vluchten met zwarte vogels rond ons huis, met veel kabaal scheren ze over en zweven en zwieren door de lucht, zouden jonge kauwtjes zijn die oefenen in vliegen en elkaar leren kennen, kennis maken met wellicht partner voor het leven.

Bij opruimen van uit de hand gelopen, hoge grassen, vond ik verborgen tussen deze grassen en de wilde roos, die zich op de volkstuin een plekkie heeft veroverd, deze groene aardbeien.  Ze stonden er prachtig en krachtig bij, alleen nog niet mooi rood gekleurd, vroeg me bij zien van deze aardbeitjes of aardbeien meer planten van de bosrand zouden zijn. 

Zocht thuis op bosaardbei, en herinnerde mij dat ik in verband met betere bevruchting van de framboos aardbei meerdere soorten aardbei op de tuin plantte, waaronder ook bosaardbeitjes,  zou dus zomaar kunnen dat dit zaailingen daarvan kunnen zijn, vind ze op meerdere plaatsen op de tuin, blijf ze de komende dagen in de gaten houden of  ze rood kleuren en dan proeven.  De bosaardbeitjes die ik plantte hadden kleinere, fijnere, donkergroene blaadjes, de blaadjes van deze aardbei zijn licht groen en forser??????

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Veris,
valt me op dat in de elzen toch veel insecten zitten. Hier staan er ook wat die helemaal kaalgevreten zijn. Ik kwam laatst mieren tegen die bijna 1 cm waren en een nest in de boom hadden.  Misschien komt dat omdat ze vaak aan sloten staan en daar veel insecten zijn.
Aardbei: Lijkt een bosaardbei smaakt lekker, en hij heeft hangende vruchten. De schijnaardbei heeft een staande vrucht, maar wel grotere bladeren en deze vrucht schijnt weinig smaak te hebben. Beste onderscheid is dat bosaarbeid wit bloeit, die van de schijnaardbei geel. Maar je proeft het straks vanzelf..

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK