Groei&Bloei Week 29 2021: mijn natuurlijke slakkenbestrijder: de pad

Week 29 2021: mijn natuurlijke slakkenbestrijder: de pad

Week 29 2021: mijn natuurlijke slakkenbestrijder: de pad

Onder het oude zeil van voorheen de zandbak, waarmee ik de composthoop afdek tegen regen/uitdrogen, zit mijn natuurlijke slakkenbestrijder: DE PAD, iedere keer wanneer ik iets toevoeg aan de composthoop zit ie daar. Slakken trekken zich graag terug, onder wat oud materiaal, een plank ook onder het oude zeil, de pad hoeft eigenlijk alleen z’n bek maar te openen, zie hem vaak, soms ook over het hoofd, maar schrik niet meer, ben maar wat blij met mijn pad. Sinds kort heeft hij een vermomming, zit onder het groene kroos.

Zaaide een aantal keren het juffertje, het zaad kwam steeds slecht op. Hoorde bij Nigella de kok over de goede kwaliteiten van het juffertje Nigella Sativa wat de omega vetzuren 6 en 9 én vitamine E bevat, nu ik de Sativa wilde zaaien plopten overal de juffertjes op van de verkeerde soort op,  waar kon ik de Nigella sativa aan herkennen: de sativa heeft geen groene bladkraag?????? Wat is een groene bladkraag, na veel zoeken vond ik het antwoord: sativa heeft niks geen groen direct onder de bloem, mijn eerste zaaisel van de sativa leverde slechts een paar miezerige bloemetjes op, de andere soort juffertje plopt nog steeds hier en daar op de tuin op, de sativa niet meer gezien.

Zaaide laat nog augurken ze komen verrassend goed op.

Deze week de tomatenplanten wat meer aandacht gegeven, nog een aantal dubbele op gepot, en van de goed aangeslagen planten de onderste bladeren weggehaald, dat blad lag ik over/bij de dahliaknollen waarvan steeds de nieuwe uitloop van weggevreten werd, zal ook de zichzelf uitgezaaide tijm bij de dahlia’s planten (en op de andere tuin)  zou slakken weghouden bij zwakkere planten.

Heb de peper/paprikaplanten te lang door laten groeien, terwijl een keer toppen goed voor ze zou zijn, afgelopen week twee planten kort gewiekt, de derde waar al een vruchtje in zat maar zo gelaten, zal zien hoe e.e.a. uitpakt.

De hortensia’s bloeien uitzonderlijk goed, vind die met de steriele bloemen in het hart bijzonder, de hortensia met de bonte bladeren en meerdere kleuren bloem, net een beetje teveel (een krijgertje).

In een van de potten op de tuin ontwikkelde zich een bladrozet, van zaad wat ik ooit zaaide?????? Weet iemand een de naam van deze plant

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Veris,
Raar he, dat een pad er toch wat minder lieflijk uitziet dan een kikker. Maar ja hij doet zijn werk. Nigella: kijk zo leer ik weer eens wat. Dacht dat er alleen maar een soort was. Zal de mijne nog eens bestuderen.
Dat bladrozet zou de weverskaarde /grote kaardebol kunnen zijn (dipsacus sativus). Niet dat ik allemaal zomaar weet hoor, ik gebruik hiervoor de app van Plantnet. Moet je een foto maken van de plant en de app geeft vervolgens suggesties. Overigens heb ik heb deze plant zelf in de tuin en het blad lijkt er op. Bij mij zit er al wel sinds 4 weken een distelbloem in.

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Wat een forse knaap die pad van jou, hij krijgt zijn maaltje wel binnen.
Ik kom ook regelmatig padden tegen in mijn tuin, maar mijn kater en 2 buurkaters jagen er ook op. Ze krijgen geen kans die omvang te krijgen, aan slakken geen gebrek in mijn tuin.
Vooral veel naaktslakken !

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Kikker ziet er wat lieflijker uit, al vond ik dat de kleine kroosjes op de pad hem een stuk aantrekkelijker maakte, cool!!!
Houd de bladrozet in de gaten, kaardebol zou zomaar kunnen, maar hoe het in mijn pot terecht is gekomen???????
Heb van de app van Plantnet gehoord/gezien, erg handig hulpmiddel, maar ben niet zo handig digitaal, en zoek graag zelf in de boeken.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Antje,
Net wat ik schreef: hij hoeft z’n bek maar open te doen, de slakken vallen er zo in. Dacht van de week dat hij was gevangen, miste hem een paar dagen bij de composthoop, gelukkig zat ie later weer op z’n vertrouwde plekkie.
Alle katten (minstens een stuk of tien) uit de buurt bezoeken mijn tuin zeer regelmatig, hoop dat ze de pad met rust laten.
Fijn weekend

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK