Groei&Bloei Week 45 Vond een kunstwerk

Week 45 vond een kunstwerk

Week 45 Vond een kunstwerk

onder in een van de twee potten met zoete aardappel.

Vanmiddag de potten met zoete aardappelen omgekiept om te zien hoe die zich hadden ontwikkeld.

In pot 1 plantte ik een zoete aardappel maar had te kort aarde en heb dat nooit goed aangevuld, pot 2 wel van voldoende aarde voorzien.

De oogst van pot 2 redelijk, die van pot 1 een stuk minder, begrijpelijk. Niet eerder zoete aardappel gepoot/geoogst, ik vond veel wortel, een aantal groot, maar heel veel kleine/ieniemienie aardappeltjes. Morgen wil ik wat nauwkeuriger naar al dat kleine grut gaan kijken.

De ontwikkeling van zoveel wortel/worteltjes maakt dat ik twijfel of ik de zoete aardappel op de volkstuin wil gaan uitplanten, wellicht is het beter om er een aantal in wat grotere potten/speciekuip uit te planten.

Eerst een lekker recept opzoeken om grote exemplaren in keuken te verwerken, en verdiepen wat ik met het hele kleine grut kan beginnen.

‘t Is erg nat op de volkstuin, afgelopen 14 dagen viel er nog weer 40 mm regen en met weinig zon en wind droogt het niet erg, moeilijk om nog wat te doen op de volkstuin.

Vanaf week 36 raapte ik bijna dagelijks hazelnoten totdat het begon te regenen, raapte alleen op de makkelijk bereikbare plaatsen, er liggen volgens mij nog heel veel noten tussen dichtere beplanting, raapte nog niet eerder zoveel hazelnoten, een MASTJAAR!!!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

HOi Veris,
tis net een kunstwerk die wortels! Hazelnoten heb ik hier nog niet gezien. Walnotenoogst valt dit jaar tegen. Eikels zijn er ook bijna niet. Heb begrepen dat er op de Veluwe ook weinig oogst is en dat oa de wilde zwijnen honger zullen lijden. Hopelijk hebben ze daar ook wat meer hazelnoten hebben.

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Hallo Veris,

Bijzonder dat kunstwerkje van de wortels. Ik gebruik heel vaak zoete aardappel in gerechten : stamppot rauwe andijvie of als aardappelschijfjes opbakken.
Ik heb ook geen beukennootjes dit jaar en bijna geen eikels. Inderdaad te weinig voeding voor de dieren hier op de Veluwe. Hopelijk gaan ze bijvoeren.
groetjes Antje

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Je zou bijna zeggen dat de zoete pootaardappels instinctief op zoek gegaan zijn naar meer grond, maar de uitgang niet konden vinden. Het lijkt een beetje op het wortelbed van Ceratostigma plumbaginoides (Loodkruid) dat bij ons voor de openslaande deuren groeit, werkelijk gewoon in opvulzand. Taaie rakker. Is zelfs langs de loodslab onder hout door de kamer ingegroeid. Blijft daar ook langer groen, krijgt eerder blad en bloeit op dezelfde tijd als buiten. Van Loodkruid zijn de wortels creme wit dat met rood is gebandeerd. Fijn weekend.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry, Antje en Paul,
Ben erg blij met grote hazelnotenoogst, hier twee jaar terug een zeer matige oogst.
Bijzonder dat heel veel vrucht/noot dragende planten een slechte oogst hebben, met alle gevolgen voor veel dieren/vogels, en dat het een het andere niet compenseert.
De wortelkluwen van de zoete aardappel indrukwekkend en zeker ontstaan door te kleine pot en te kort aarde, de oogst geeft wel aan dat de zoete aardappel veel ruimte en voeding nodig heeft, wellicht een vroegere aanplant/nog zonniger groeiplek, de vraag blijft hoe de wortelkluit zich verder ontwikkelt/overleeft in pot/vaste standplaats?????
Grappig dat wortels op die van loodkruid lijken, deze ken ik niet, ook een klimmer/familie????
Fijn weekend!!!!

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Ha Veris,
Wat een oogst hazelnoten !!
Jouw wortelfoto is een vergroting waard.
Ik heb aardperen in een grote pot. Die heeft eind oktober nog gebloeid. Ik ga ze ook eens nader bekijken.
Wat een nattigheid hé.
Van de aardpeer zeggen ze dat hij woekert. Ik had er een aantal in t gemeentewerk geplant voor de zonnebloemachtige bloemen, maar ik zag ze niet meer terug. Maar heb ze wel in grote pot gehouden in de tuin.

 

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Angela,
Heerlijk grote hoeveelheid noten voor muesli, gebak en zo los uit het vuistje. Naast indrukwekkend ook een kleurrijk geheel het wortelstelsel van de zoete aardappel, wil eerst weten of het ook woekerende wortels zijn voor ik ze op de volkstuin ga gebruiken. En ja heel veel nattigheid, werkzaamheden op de volkstuin daarom: nul.
Aardpeer een zekere woekeraar, denk meer dat het de kleine vruchtbeginselen zijn die in de grond achterblijven die voor de problemen zorgen. Misschien iets te vochtige grond in Waterland voor overleven van de aardpeer.

Reageren op