Groei&Bloei Week 6 2021: Bloemstilleven Rachel Ruysch

Week 6 2021: Bloemstilleven Rachel Ruysch

Week 6 2021: Bloemstilleven Rachel Ruysch

Met veel plezier gekeken naar de uitzending van: De hand van de meester over een prachtige bloemstilleven van Rachel Ruysch, uit het Mauritshuis.

Rachel Ruysch, (Den Haag, 1664 - Amsterdam, 1750), groeide op in Amsterdam, in gegoede omgeving, haar vader anatoom, botanicus en preparateur, verzamelaar van allerlei rariteiten, werkte bij de Hortus Amsterdam. Haar moeder dochter van bekend architect. Op haar vijftiende ging zij in de leer bij bekend stilleven schilder. Trouwde met portretschilder Pool, werd moeder van tien kinderen, waarvan en zeven overleden. Verdiende met het onderzochte/nageschilderde doek zeshonderd gulden, Rembrandt verdiende met zijn schilderijen zo’n vijfhonderd gulden. Een zeer beknopte levensloop van bijzondere vrouw, zeker in die tijd.

Ook in deze aflevering allerlei bijzondere achtergrondinformatie, over het leven van de kunstenaar, de kleuren, de bloemen en hoe ze bewaard/geconserveerd zouden kunnen zijn en de compositie van het schilderij. Voor een ontbrekende bloem, in het midden van het schilderij prijkt een afgesneden steel van een bloem, werd Bas Meeuws geraadpleegd.

Dat deed mij denken aan mijn bezoek aan een tentoonstelling van zijn werk in het Westfries museum in Hoorn (2013, wat vliegt de tijd), een prachtige foto van een van zijn schilderijen, de aanleiding. Wat later schilderde ik met de camera een eigen stilleven, versierd met allerlei gevonden dode insecten en ander gedroogd materiaal b.v. het gedroogde begin van een wespennest, bij controle van mijn rariteiten bleek een en ander nog in redelijke conditie.

Mooie herinneringen naar aanleiding van deze uitzending.

Bij raadplegen van agenda van Westfries museum meteen nieuwsgiering gemaakt naar aankomende expositie: Ambacht aan de wand, ge/beschilderd behang.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Paul

Paul

Hoi Veris,
Heel leuk en leerzaam programma, en wat een schilderij! Deze dame was zeker gaan kleintje. Heel bijzonder die afgesneden papaver en de keuze voor een verwelkt boeket. Persoonlijk vond ik het ‘oude’ team echter, minder glad en meer tot (mijn) verbeelding sprekend. Maar aan kwaliteit zeker niets ingeboet. Groetjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
We moeten wellicht even wennen, wat wel afbreuk doet aan verder geweldig knappe eindresultaten is, deze schilder maakt gebruik van een soort materiaal waardoor zij hele originele schilderij overtrekt en dat op te beschilderen doek/paneel afdrukt, soort overtrekpapier met als resultaat een soort kleurboer tekening die zij alleen nog maar hoeft in te kleuren, wat zij overigens prachtig doet. Kan mij niet herinneren dat vorige schilder van deze techniek gebruik maakte.
Groet

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Sorry, kleurboek!!

Reageren op

Paul

Paul

Was duidelijk hoor. Dit kleurboek idee is - lijkt mij - om het realistisch te maken gezien de beperkte hoeveelheid tijd en de enorme klus en vakmanschap dit het verg. Vond die digitale papaver echt top.

Reageren op