Groei&Bloei Weelde aan de weg

Weelde aan de weg

Weelde aan de weg

In maart hebben we het al even over akkerranden en eenjarigen gehad. Onze gemeente Bronckhorst stelt al enige jaren bloemmengsels en kruiden ter beschikking voor o.a. buurtverenigingen die hun berm of akkerrand willen verfraaien. Dit doen ze natuurlijk ook voor insecten, kleine zoogdieren en vogels.

Eerder heb ik al eens een een- en meerjarige bloemenweide van zo’n 80 mtr2 ingezaaid op een kaal stuk weiland en dat was een prachtig gezicht. Het 2e jaar erop waren de bloemsoorten voor 2/3 afgenomen door toename van grassen. Een remedie hiervoor is het toepassen van de  kleine ratelaar, een plantje dat parasiteert op wortels van gras. En/of het wederom frezen van het oppervlakte om bloemmengsels wederom een kans te geven.

Helaas moest dat stukje grond wijken voor een paddock. Maar nu een buurman zijn frees ter beschikking stelde om 2 stukjes berm te bewerken zie ik weer een mogelijkheid om akkerbloemen te zaaien. Afgelopen 2 jaar hebben veel mensen in de buurt aan het project meegedaan, maar het was vrij droog voor ontkieming van de zaden en het zaaigoed kwam beperkt op. Ook door toedoen van een glasvezellegger werden de ingezaaide bermen nog eens op de kop gezet…Het is nu natter, maar de zon moet wel meer gaan schijnen. We zullen zien en hopelijk blijven de grote tractoren een beetje uit de berm.

We hebben ook paar rode bremsoorten aan de slootrand geplant die nu in de bloei staan. De gele brem zien je hier veel langs de slootkant en doen het goed op zandgrond.

Door de droogte van afgelopen jaren zijn ook veel berkenbomen verloren gegaan. De gemeente is goed bezig door de stammen te laten staan. Vorig jaar hadden we een specht met nest in de berkenstam. Nu zit er een spreeuw in te nestelen. Het etagenest dat ik in de vorige blog heb laten zien is van een winterkoninkje. De merel heeft inmiddels ook 3 jongen die er gezond uitzien!

Normaliter is het gekwaak van jewelste van kikkers in de vijver, maar ze houden zich dit koude voorjaar redelijk stil. Zijn groene kikkers van oorsprong bruin? Bij de middelgrote kikker zie je de overgang van bruin naar groen.

De Gunnera manicata komt alweer met zijn aren mooi tevoorschijn. Hij staat overigens te droog, te zanderig en te zonnig. Maar ach hij doet het.

De Heuchera steekt mooi af tegen de roze rododendron. Inmiddels zitten de hosta’s vol in het blad evenals mijn favoriete  varen, de roodgroene Athyrium niponicum 'Pewter Lace'

De eerste korenbloemen die ik in maart verspeend heb komen al in de bloei. Evenals de Wisteria sinensis ´Prolific´ die er net een jaar staat. Een Floribunda ernaast laat het nog even afweten. Het zal nog een paar jaar duren voordat er een regenval van bloemtrossen hangt.

Na even zoeken ben ik ook een enkele akelei tegengekomen. Moeten er veel meer worden!

Tenslotte de Rhodohypoxis Baurii. Ofwel sterretjesgras. Deze kende ik niet. Hij werd aanbevolen als langdurig bloeiend plantje voor op het kerkhof die tegen droogte kan. Hij bloeit van mei tot oktober en eenmaal uitgebloeid wilde ik hem weggooien. Totdat bleek dat ie knolletjes had. Dus van de winter droog en vorstvrij in de schuur gehouden en jawel, hij doet het weer!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Harry,

Bij mij geen jong leven in de vijver, dit kan ik wel vergeten dit jaar! Wie wil nou zwemmen in zo’n groene zooi. Ik heb me er maar bij neer gelegd dat ik zo lang moet wachten op de vijverspecialist. Ik geniet zo van alles wat er weer tevoorschijn komt!

Groetjes Antje

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Weer prachtige foto’s vanuit je tuin!  Zie in de bermen in de omgeving ook fluitekruid daarnaast zullen er zeker ook andere (mooie) bloeiers te vinden zijn door de seizoenen, maar ook mooie grassen en hun bloeiwijze. Je zou de zaden van de mooiste bloeiers kunnen verzamelen en deze in de berm uitzaaien, grootste kans op succes en bovendien (een beetje gestuurd) heel natuurlijk!
Ravon mooie site over Nederlandse amfibieën, reptielen en vissen.

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Ha Harry,

Ja de natuur grijpt steeds nog in samen met de mens. Kou, regen en zon spelen ons soms behoorlijk parten. Ik hoop, dat er nog meer opkomt in jouw berm.
We zijn een paar dagen weggeweest met de camper en je ziet steeds meer mooie bermen met fluitenkruid , boterbloemen , zuring en paardebloemen maar ook duidelijke wilde bloemen inzaai of een talud met klaprozen tussen hoog gras..
Wat leuk al dat jonge leven zo dichtbij. Wij hebben veel vogels in de tuin en in t veld. Maar wel nestkastjes zonder inwoning. VeelKauwen, kraaien en halsbandparkieten zijn er ook.
Dus af en toe veel lawaai. We voeren t jaar door en daardoor komt ook de specht en tal van mezen en groenlingen en putters.

Reageren op