Groei&Bloei Werkzaamheden rond windhozen

Werkzaamheden rond windhozen

Werkzaamheden rond windhozen

De ene keer geniet ik op een rustig dagje van de vliegenzwammen bij buurvrouws oprijlaantje en de andere keer is het werken tussen de windhozen door. 1 Kilometer verderop werd een camping getroffen en 20 km verderop is een heuse tornado gefotografeerd (krantfoto). Het lijkt wel herfst!

Het let me niet om tuinveranderingen aan te brengen waarvan meestal pas volgend jaar de effecten zichtbaar zijn.
Het tufsteenmuurtje is voorzien van poertjes en een verhoogde bedding. Achteraf had ik ze beter kunnen integreren in de muur en de balken weg kunnen laten. Maar ik ben er nu best tevreden mee. Het lijkt net een middeleeuws muurtje.
De meeste nog te planten schaduwplanten zijn van Pietersplanten in Wezep. Deze had een ruime sortering. Heb gekozen voor o.a. Jan op de preekstoel, eikenbladhortensia, elfenklokje, wintergroene varens, holkruid, witte klokjesbloem, huigkruid, klaverkers, vuurgentiaan en drieblad. En een schijnhortensia (Deinanthe caerulea) die een prachtige, wel wat kleine, bloem heeft. Heb ook nog aan de eenbes gedacht (Paul), maar dat kan altijd nog.

Voor aan(ver)planten wordt door kenners vaak de herfst aanbevolen, vanwege het beter aanslaan in de warmere grond t.o.v. het voorjaar. Ik zet hier wel wat kanttekeningen bij. Ten eerste is datgene wat je krijgt aangeboden nauwelijks te zien omdat vaak blad en/of bloem al weg is. Als ik bij een klant met zo’n leeg potje aan kom zetten, dan halen ze de neus op…Ook moet je zorgen dat je ze goed aanduidt en met stokje/etiket in de grond plaats want nieuwe planten herken je niet zo snel of je raakt ze kwijt. Verder moet  een teer plantje de vorst of een teveel aan water ook nog zien te overleven en dat lukt lang  niet altijd.

Het aantal per soort heb ik beperkt omdat ik eerst wil zien hoe de planten zich ontwikkelen. Als iets niet goed gaat, gaat het eruit. Een aantal hortensia's moeten verplaats worden en in de loop van de winter komt er een looppad van schors  tussen de pruimenboom en het muurtje. Aan de zuidkant van het muurtje doen de gekregen rozen het goed. Een aantal gestekte rozen staan erbij en misschien kies ik nog voor 2 klimmers.

Ik ben een clematisliefhebber en heb weer een aantal clematissen gekocht. Deze komen van de Zeeuwse rozentuin in Kats, omdat zij een aantal bijzondere soorten hadden. Een 3-tal blauwe soorten aan de schaduwkant van de muur. Ik hoop dat ze naar het licht toe groeien. De Taiga en Sieboldi  komen bij de ingang van het huis aan 2 vrijstaande palen van een pergola met een Wisteria. De een is wit met een blauwe/paarse kern, de ander heeft de kleurschakering net andersom. Ze kunnen goed staan bij de Passiflora iets verderop. Bij sommige van mijn clematissen komt de verwelkingsziekte voor maar ze overleven het wel. Een Montana heb ik al 2x vervangen, deze zijn telkens in een keer helemaal weg. Het lijkt wel of daar wortelvraat voorkomt. Hopelijk gaat het goed met de nieuwe soorten.

Pergola’s en klimrekken maak ik altijd zelf op maat, vaak i.c. met betonijzer. Goedkope restpartijen komen van een bouwbedrijf uit de buurt. Verf ze dan ook nog ff zwart.

In de berm bloeien nog steeds redelijk veel vooral gele bloemen. Ook enkele kleine vetplantjes lopen nog uit. En.. een huilende buddleja. Twijfel of ik deze wil houden want de kleur is erg flets.

De op de erigeronbloem lijkende plantjes bloeien nog steeds en zijn een prima bodembedekker. De varen heb ik niet geplant, maar tussen de tufsteen voelt hij zich prima.

Er is nog veel te doen. Hortensia’s Annabelle gaan eruit en daar komen tzt  Paniculata’s voor terug. Deze bloeien langer door en zijn beter droogbestendig. De Waldsteina wordt gehalveerd en daarachter komt 1-jarig rose iberis te staan. (moet ik alleen nog aan zien te komen).

Verder komt er een kersenboom Regina in de plaats van de dode appelboom. Een groenblijvende kantbastboom komt er voor een bijna dode glansmispel. Blauwe lupine voor de (helaas) meeldauwgevoelige Ridderspoor. Een jonge beukenheg moet deels vervangen worden (droogte van vorig jaar of te weinig Mycorrhiza schimmels?) En een klimop haag  wordt 3 meter verlengd. Dat gebeurt met stekjes van de bestaande struik. De Cammassia is me goed bevallen, daarom poot ik er een aantal om de fruitbomen. Er komen nog diverse soorten narcissen. Normaliter kunnen ze tegen vorst, maar in mijn kruiwagen zijn ze allemaal verdwenen. Ook zet ik er een aantal langs de gazonrand.

De composthoop moet verplaats worden en daardoor mag de zorgboerderij zich verheugen op extra gratis planten. Sowieso moet er uitgedund worden in de  Guldenroede, Donsbloem en Gaura en Erigeron. En de maagdenpalm in het rotstuintje moet op den duur ook verdwijnen want hij kruipt te veel over de andere planten. Datzelfde geld voor de woekerende Houttuynia cordata. Verdwaalt Verbena wordt verplaatst naar de grassen en Zonnehoeden moeten hergegroepeerd worden. De 30 meter buxus zit onder de schimmel en is een zorgenkindje.

Met het te laat geleverd zaaigoed hoop ik ook nog gaten te kunnen vullen. Maar dat kan nog wachten tot het voorjaar. Werk genoeg!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Paul

Paul

Hoi Harry,
Het ziet er inderdaad middeleeuws uit en lekker stoer. Die schijnhortensia heb ik op mjn verlanglijstje gezet. Wat een plaatje is dat. Als je mij jouw adres stuurt, zend ik je wat Eenbes toe of - als je van zelf kweken houdt - zaden ervan.  Wat een boeiende tuin/omgeving heb je. Groetjes.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Paul, zaad van de eenbes is ok. Adres is H. Hakvoort, Fortstr 9 7025 CD Halle. Ja de bloem van de schijnhortensia is mooi he? de stekken die ik kreeg waren wel erg klein. Benieuwd wanneer er bloemen in komen.
alvast bedankt, groet Harry

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Wat een drukte/bedrijvigheid, verhalen van je tuin deze week!!
Was wel onrustig in de natuur met overdreven wind en regen!!!
Moest bij Middeleeuwse muur meteen aan kloostertuinen denken, heel veel planten die je al verzamelde voor mij onbekend: Jan op de preekstoel, nog nooit van gehoord (leerzaam). Dacht de schijnhortensia te herkennen, kocht ooit een ‘‘vuurwerk’’ hortensia???? zie herkenning in de bloem.
Mooie reminder klimbetonijzer en verven daarvan.
Zijn je narcissen niet opgevroten door Narcisvlieg/larve???
Lavagrit/gruis is een bodemverbeteraar/bemesting en lavameel, de fijnere variant, wordt genoemd als bestrijder van de buxusmot, leerde ik van de week. Wil met vers gekocht en droog verpakt lavameel en poederverstuiver proberen te redden wat er te redden valt, meel droogt insecten uit en is bovendien verbeteraar van de bodemkwaliteit, had dit graag een paar maanden eerder willen weten, gr.gr.gr.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
De muizen hebben wat zaden opgegeten, maar niet alles gelukkig. Samen met wat wortelstokken komen die deze week jouw kant op. Groetjes.

Reageren op