Groei&Bloei Zaden overzee, Blik op de Tuin no. 967 week 33/2020

Zaden overzee, blik op de tuin no. 967 week 33/2020

Zaden overzee, Blik op de Tuin no. 967  week 33/2020

De mens heeft planten over heel de wereld versleept, soms bewust, soms onbewust......

Op 6 september is het 400 jaar geleden, dat het schip ‘The Mayflower’ naar Noord-Virginia in Amerika vertrok. Aan bord waren 102 kolonisten, voor een deel Engelse geloofspuriteinen: de ‘Pilgrim Fathers’, die in 1609 naar het relatief tolerante Leiden kwamen om aan de geloofsvervolging in Engeland te ontsnappen. Een groot aantal van die in Leiden neergestreken ‘Pilgrims’ besloot in 1620, door de toenemende inperking van de persvrijheid en het openbaar debat in de Republiek, naar de ‘Nieuwe Wereld’ te vertrekken. Uit de koers geblazen kwamen de reizigers aan op het schiereiland Cape Cod, waar ze de inheemse bevolking ontmoetten, die daar al duizenden jaren woonde. Na het oversteken van de bij Cape Cod gelegen baai vestigden zij zich op het vasteland van Massachusetts om vanaf toen symbool te staan voor de eerste Europese kolonisatie van de latere Verenigde Staten.

Naast de VS, Engeland en Native Nations doet ook de stad Leiden mee aan de internationale herdenking van deze historische reis en besteedt ook de Hortus botanicus Leiden, met de tentoonstelling ‘Van Columbus tot Mayflower. Zaden over zee’ (t/m 26 november), hier aandacht aan. Het kruidenboek van de Vlaamse plantkundige Dodoens (1517 – 1585) is bij de tentoonstelling leidraad, omdat de ‘Pilgrims’ een exemplaar van dit boek, met daarin planten uit de ‘Nieuwe Wereld’, zoals tomaat, tabak en maïs, op hun reis meenamen. Aandacht is hier verder voor Amerikaanse planten, maar ook voor planten die onbedoeld meereisden, zoals paardenbloem en weegbree, dat daar bekend staat als de ‘voetstap van de blanke man’; want waar de kolonisten kwamen, volgde dit plantje!

Anneke

@blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK