Groei&Bloei ZEVENZONENBOOM

ZEVENZONENBOOM

ZEVENZONENBOOM

Ik zocht onlangs een vervanger voor een hazelaarstruik die dood is gegaan. Lagerstroemia zou een alternatief zijn. Die kent veel soorten en de meesten bloeien prachtig. Kijk maar eens op de site van Albert Leemreize in Ruurlo, die heeft een mooi assortiment. Een aantal soorten zijn echter niet winterhard en dat maakt me aan het twijfelen. Als je eind september rondstruint op een kwekerij, dan valt meestal datgene op wat nog in bloei staat of kleurt. Zo kwam ik de Zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) tegen. Deze voor mij onbekende struik of boom viel op door zijn late witte bloei met rode verkleuring. Hij bloeit wit met een krans van 7 bloempjes vandaar de naam. Waarom het dan geen zeven dochters zijn tja… Hij zou heerlijk te ruiken (nog niet echt waargenomen) en is een goede waardplant die door bijen bezocht wordt.

De struik is zeer goed winterhard en komt oorspronkelijk uit China. Pas in de jaren 80 is hij in  Nederland meer gekweekt en daarom zijn er nog maar weinig hele grote exemplaren in ons land.
De wortels schijnen wel horizontaal aan de oppervlakte te lopen met dikke wortels, waardoor hij minder geschikt is voor een kleine tuin. Hij kan goed gesnoeid worden. Bij mij komt hij tussen de Pachysandra te staan en mag hij zijn gang gaan.

Enkele plantjes houden het goed vol: de salvia’s, lobelia, verbena hastata en kaapse primula en natuurlijk de Cosmea. Als je de Sedum met liefde verzorgd, bloeit hij in hartvorm (…)

Veel mensen vergeten de vlinderstruik terug te snoeien rond augustus. Als je dat wel doet dan heb je nu nog struiken vol met bloemen.

Ik zit altijd te bedenken of ik op een of andere manier de aar van de Gunnera goed kan houden. Als je hem afknipt dan blijft hij hooguit 3 weken nog goed.

In onze schaduwhoek wordt  Drieblad verdrongen door de forse Eikenbladhortensia. Corydalis ochroleuca met zijn witte bloempjes bloeit al sinds april. Dat is heel lang voor een schaduwplant. Een tegenvaller is de Deinanthe caerulea. Deze zou prachtige blauwe bloemen moeten krijgen, maar de 3 plantjes zijn niet verder gekomen dan een 8-tal blaadjes.

De Limelight Knipholia staat nu te pronken. Hij doet zijn naam eer aan.

De voorjaarsbloeiende Clematis montana geeft nog een toegift met enkele bloemetjes.

Liriope maar ook Carex zijn prima planten om dicht bij een boomstam te planten waar bijna niets anders groeit.

Op grote kale plekken in het gazon komt nieuw gezaaid gras tevoorschijn. Nu nog even een warmere temperatuur! De beukenhaag heeft veel last gehad van de droogte (en mogelijk engerlingen) Opvallend is dat veel hagen in de omgeving er ook mistroostig uitzien.

Onlangs zijn we bij de Hessenhof geweest en wat stonden daar de planten nog prachtig in bloei. Van een Persicaria virginiana Filiformis vonden we de rode bloemaartjes zo mooi dat we die hebben meegenomen.

Het is ook weer tijd om wat planten te herschikken en zo te anticiperen op een mogelijke drogere jaren. De hosta’s die in de volle zon staan, krijgen een plekje in de schaduw. Op de vrijgekomen plek komt Agastache, achillium millefolium, lavendel en ABC-kruid. Een combinatie van geel/blauw/grijs. Allemaal zonaanbidders en droogtebestendig.

En niet vergeten bollen te planten. Ik heb weer tientallen gele tulpen geplant, in het verlengde van de gele narcissen. Altijd weer spannend hoe dat uitpakt! In de blauwgele border overweeg ik blauwe sieruien (Allium caeruleum) toe te passen. Die bloeien wat later en hebben minder last van dor blad.

En nog even genieten van de nazomer en wandelen met de hond op Montferland. De hoogste (Hetten)heuvel is daar ruim 90 meter en is onderdeel van het Pieterpad. Een eindje verderop is denk ik een van de mooiste losloopgebieden voor honden van 12 hectare groot. Boven op een zandstuwwal van 50 meter hoog kijk je uit op de kerk van Beek.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Paul

Paul

Hoi Harry,
Ik had echt nog nooit van de ZEVENZONENBOOM gehoord. Plaatje opgezocht; is het blad echt zo glimmend? Laten zijn wortels maar lekker ruzie maken met die van Pachysandra. Hessenhof is mooie plek om te vertoeven. Wel vantevoren jezelf een budget opleggen, anders gaat het mis.
Een fijne tuinweek gewenst.

Reageren op