Groei&Bloei Zoem, zoem…........

Zoem, zoem…........

Zoem, zoem…........

A.s. weekend Nationale bijentelling..............

Bent u een van die enthousiastelingen, die elk jaar meedoet aan de nationale vogeltelling, dan heb ik nóg iets voor u: de Nationale Bijentelling op 17 en 18 april a.s. Voor de vierde keer op rij organiseert ‘Nederland Zoemt’ dit evenement om zicht te krijgen op de voor- of achteruitgang van het aantal bijen in ons land. Door deze telling een aantal jaren te herhalen komt de bijenstand niet alleen goed in beeld, maar kunnen we bijen ook beter beschermen. Dat dit hard nodig is blijkt uit het gegeven, dat er van de 358 wilde bijensoorten 188 soorten bedreigd zijn.

Bijen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn grote, dikke bijen, zoals hommels, maar ook slanke, kleine, die ook nog eens qua kleur variëren en niet, zoals Maya de bij, allemaal zwartgeel gestreept zijn!  Soms lijken ze op zweefvliegen of verwarren we ze met wespen. Om de verschillende bijen te kunnen herkennen is er speciaal voor deze telling een bijengidsje samengesteld. Hierin staan 16 soorten bijen, hommels en zweefvliegen die in het voorjaar in uw tuin vliegen, zoals de aardhommel, de bijvlieg en de grote narcisvlieg: https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/wp-content/uploads/sites/5/2018/03/DEF-Bijengidsje.pdf Ga hiermee op de aangegeven dagen gezellig de tuin in en kijk vooral bij bloeiende planten, want daar zijn ze natuurlijk het vaakst te vinden. Ook in de buurt van een bijenhotel kunt u aan het tellen slaan. Doet u ook mee?? https://www.nationalebijentelling.nl/

Wilt u nog een stapje verder gaan, creëer dan een bijenvriendelijke tuin, waarin bijen zich volop te goed kunnen doen aan nectar en stuifmeel: https://www.weekvandebij.be/sites/default/files/atoms/files/overzicht-bijenplanten.pdf.

Anneke

T .blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK