Groei&Bloei Zomerbloeiers op de volkstuin

Zomerbloeiers op de volkstuin

Zomerbloeiers op de volkstuin

De zomerbloeiers komen op gang, ze geven de tuin een vrolijke aanblik, trekken (hopelijk) helpende insecten aan en misleiden vervelend indringers.

Vond vanmiddag bij wieden enkele ieniemienie exemplaren van de Nigella sativa, die ik nu duidelijk herkende, zonder bladkraag stond er ergens in een beschrijving van de sativa, maar vond daar geen goed voorbeeld van, nu ik hem in het echt heb gezien in ene heel duidelijk, niks geen groen direct onder de bloem. De zaden van deze Nigella hebben een nootmuskaatachtige smaak, het zaad wordt veel in de keuken van het Midden-Oosten gebruikt, de olie van zaden bevat veel onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren.

Niet gewenst is deze plant?????, zijn bloemen lijken een beetje op die van een orchidee, zien en prachtig uit, maar door holle stengels totaal ongeschikt om te schikken, en is bovendien een zeer invasief (on)kruid, verspreid zich door middel van dikke, vlezige, witte wortels, die binnen no time, meters maken in de tuin.

De zomerbloeiers kleuren de tuin, nu overheerst het blauw/paars van de Veronica’s, wat langzaam aan zal worden overgenomen door wit en roze in allerlei kleurvarianten van het duizendblad met hier en daar wat geel en paars van Verbascum en Verbena, vergeet ik bijna het geel en oranje van de goudsbloemen.

De Verbena hastata plopt hier en daar op, de witte en paarse kleur vooral, de roze wat minder, de zaden van de Verbena bonariens moet ik zeer op tijd wegknippen, want al vind ik hem heel mooi, wanneer je even niet oplet …….een tuin vol, en de kiemplantjes van beiden lijken wel heel erg op elkaar.

In voorjaar zag ik in het bloemenvak een forse groep bladeren die ik niet herkende, leek wel op vetkruid, daar heb ik toen heel wat van weggehaald, blijkt nu een prachtige lage witte  Lysimachia te zijn, foutje…….. De Lysimachia ephemerum heeft de winter goed overleefd, beide Lysimachia’s aangeschaft ter vervanging van Lysimachia clethroide, die wel een heel mooie bloem heeft maar ook behoorlijk woekert.

Op verzoek een dwars plaatje van het rapunzelklokje.

Een kievit broedt op de volk tuin midden op een pas gefreesd veld, ze wordt van alle kanten in de gaten gehouden.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (5)

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Veris,

Je schreef dat je de laagblijvende lysimachia per ongeluk hebt verwijderd..
Ik heb hem overal in de tuin, kruipt rond op de gekste plaatsen, zelfs tossen de vossebessen. Zijn naam is lysimachia nummularia( penningkruid) Bij mij in de tuin is dit geen probleem. Zal wel een foto maken voor een volgend logjes.

Het is nu heerlijk buiten om te tuinieren.
groetjes

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Antje,
Was gisteren en vandaag heerlijk om op de tuin te zijn, hard gewerkt!!! De plant waar ik over sprak staat op plaatje zes (van links naar rechts en van boven naar beneden) en plaatje zeven is Lysimachia ephemerum, beiden wit, snijbloem en zouden niet woekeren, van plant zes (gekregen?) geen naam, ga ik nu twijfelen omtrent zijn woeker gedrag, mooi is ie wel. Bij zoeken naar zijn naam kwam ik de rode Lysimachia weer tegen, ook mooi!!!
Lysimachia nummularia maar ook Lysimachia punctata en Lysimachia Fire cracker heerlijke planten voor grote tuin.
Hoop op morgen nog zo’n heerlijke tuindag.
Groet

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
De plant van foto vier en vijf is een draak. Heel mooie bloemen eigenlijk, maar omdat ik gauw allergisch ben voor stekels kwam die bij mij op de zwart lijst en probeer ik hem er al jaren uit te vechten. Maar Lysimachia heeft ook “stevige ellebogen” onder de grond!
De enige dwarsligger die ik op de foto zie, is van die draak.
Jouw Rapunzelklokje staat tegen de muur, denk ik.
Fijn weekend.

Reageren op

Bianca van tielen

Bianca van tielen

Niet gewenst is deze plant en dat is dan foto nummer 4. bosandoorn. een ontzettende bijenplant. veel bezoeker maar hij woekert en daar moet je tegen kunnen. gewoon in de herfst de helft weg halen.  of het is een moerasandoorn, als het vochtig genoeg. maar check maar even met een planten app.  waarschijnlijk stinkt hij ook een beetje.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Bianca,
Leuk dat je reageerde op: de niet gewenste plant, denk dat de naam moerasandoorn beter past, zijn geur, vreemd muf luchtje, lijkt op de geur van het Knopig helmkruid - Scrophularia nodosa, een geweldige bijenplant, een bloemetje van niks (niet groter dan een halve centimeter) maar voor bijen heel aantrekkelijk.
Las op de site: Wilde planten in Nederland en Belgie, dat moeras en bosandoorn zich kunnen kruisen met als resultaat een plant die d.m.v. uitlopers zich behoorlijk kan uitbreiden, en uitbreiden deed ie op mijn tuin, vond uitlopers over meerdere METERS.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK