Groei&Bloei Zomerklokjes in het voorjaar - Blik op de Tuin no. 950

Zomerklokjes in het voorjaar - blik op de tuin no. 950

Zomerklokjes in het voorjaar - Blik op de Tuin no. 950

Sommige bolgewassen verdienen meer aandacht.....

Het eerste sneeuwklokje in mijn tuin heeft altijd iets magisch voor mij. Eenzelfde gevoel krijg ik bij het Leucojum aestivum, ook wel zomerklokje genoemd. In tegenstelling tot het populaire sneeuwklokje is dit bolgewas veel minder bekend en bijna onderbelicht. Eigenlijk zou een prachtige verschijning als het zomerklokje veel meer aandacht verdienen, want met haar lengte van ca. 30 cm steekt dit bolgewas, in mijn tuin, nu - in tegenstelling tot haar naam doet denken - pront en fier boven alle opkomende vaste planten uit.

Leucojum heeft veel weg van een sneeuwklokje: een wit rokje met groene stippen op de punten van de blaadjes, maar heeft lange bloemstengels met 3 - 5 klokvormige bloemen en zes bloemblaadjes van gelijke lengte. Evenals het sneeuwklokje, Galanthus, behoort Leucojum tot de familie der Amaryllidaceae, de narcisfamilie. Haar naam is afgeleid van het Griekse woord ‘leukoion’. Het eerste deel van het woord betekent ‘wit’ en het tweede gedeelte ‘ion’ verwijst naar welriekende bloemen, zoals het maarts viooltje, Viola odorata, dat ongeveer gelijktijdig verschijnt. Leucojum aestivum ‘Gravetye Giant’ is een grootbloemige kloon en is aanzienlijk hoger dan de soort. Naast het zomerklokje (aestivum is afgeleid van het Latijnse ‘aestas’ = zomer) is er ook nog Leucojum vernum, het lenteklokje (vernum is afgeleid van het Latijnse ‘ver’= lente). Deze Leucojum bloeit in februari – maart. Het is wel verstandig om Leucojum op tijd te planten. Het advies is in september op een niet te droog en beschut plekje in de halfschaduw. Mijn zomerklokjes hebben zich inmiddels uitgezaaid, maar staan voor de herfst wel op mijn verlanglijstje!

 

Anneke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK