Groei&Bloei Zomerse zonnebloemen - Blik op de tuin 972/ week 38 2020

Zomerse zonnebloemen - blik op de tuin 972/ week 38 2020

Zomerse zonnebloemen - Blik op de tuin 972/ week 38 2020

Het ultieme vakantiegevoel is voor iedereen anders......

Rijdend langs bloeiende zonnebloemenvelden zo ver als de horizon strekt,  geeft mij het ultieme vakantiegevoel. Als het dan ook nog onder een stralend blauwe hemel is, mag je jezelf spekkoper noemen. Zo voelde ik me dan ook, toen we begin augustus een paar dagen in de vallei van de rivier de Tarn in Zuid-Frankrijk verbleven, dicht bij het plaatsje Gaillac en de bisschoppelijke stad Albi. De Tarn is een 380 kilometer lange rivier in het zuiden van Frankrijk die door de regio Occitanië stroomt en in de Cevennen ontspringt. Het gebied kenmerkt zich door middeleeuwse dorpjes en verrassende, heuvelachtige landschappen.

Het Franse woord voor zonnebloem: ‘tournesol’ (draaiend naar de zon) vind ik trouwens heel toepasselijk, want jonge zonnebloemen draaien/groeien mee met de zon. Terwijl de bloem aan het begin van de dag naar het oosten gericht is, draait ze zich in de loop van de dag naar het westen en keert ’s nachts terug naar het oosten. Dit zoeken naar de zon verbetert de groei van de plant. Zonnebloemen gebruiken hierbij een interne biologische klok, die de bewegingen stuurt. Eenmaal volgroeid blijft de bloem naar het oosten gericht. Dit fenomeen is al eeuwenlang bekend, maar een experiment van Amerikaanse wetenschappers heeft een aantal jaren geleden bewezen, dat dit draaien te maken heeft met een mechanisme van afwisselende stengelgroei. Overdag groeit het oostelijk deel van de plant sneller en s’ nachts het westelijke deel.

Prachtig waren ook de velden met  het kastanjerode Sorghum bicolor, een grasachtige graansoort, die oorspronkelijk uit Afrika komt en al 5000 jaar in cultuur is!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK