Letterbak vol bloemen

Letterbak vol bloemen

De letterbak is helemaal terug. Aan de muur of op tafel kun je er de leukste uitstalling in maken. Ook met plantaardige materialen! Herfstbloemen, besjes en bladeren komen extra mooi uit binnen de strakke vormen van de bak.

Voor de letterbak heb je nodig:  

  • letterbak
  • plastic zakjes
  • steekschuim
  • krammetjes
  • materiaal uit de tuin: bloemen (hortensia), besjes (klimop, Aucuba japonica, rozenbottels) en bladeren (cyclaam,Aucuba)
  • twee bossen chrysanten


Werkwijze:

  1. Laat het steekschuim zich in een bak met water helemaal volzuigen.
  2. Snijd het op maat van de vakjes en verpak de stukjes in een plastic zakje of dikke cellofaanfolie om te voorkomen dat het hout nat wordt. Elk vakje moet helemaal gevuld zijn met steekschuim, de bovenkant gelijk met de letterbak. Duw niet te hard op het natte steekschuim, anders wordt de structuur te vast en is het lastig om de bloemen erin te steken.
  3. Bepaal nu de verdeling van de materialen, in elk vakje komt één soort. Leg eerst op elk vakje een blad of bloem om te kijken of de afwisseling goed is. Bekijk welke kleuren mooi bij elkaar passen, beperk het kleurenschema tot twee of drie kleuren.
  4. Knip het materiaal op lengte en steek elk vak regelmatig vol met bladeren, bloemen of vruchten.
  5. Steek de bladeren vast met krammetjes. Laat ze elkaar overlappen, zodat je de krammetjes niet ziet.

Tips:

  1. Wie even zoekt, kan voor relatief weinig geld een letterbak op de kop tikken. Ze zijn er in allerlei vormen.
  2. Geef regelmatig een klein beetje water, zodat het steekschuim niet uitdroogt.
  3. De bak kan op tafel liggen, maar ook hangen.
  4. Je kunt ook alleen materiaal gebruiken dat gedroogd kan worden, zoals hortensia, rozenbottels, klimopbloemen, uitgebloeide rode zonnehoed (Echinacea), blauwe distel (Echinops), vetkruid (Sedum), zaadpluizen van clematis en zaaddozen van judaspenning en pioenrozen. Gebruik in dat geval steekschuim voor droogbloemen.

 

Tekst en beeld: Modeste Herwig

Tags