Recept aardpeersoep

Recept aardpeersoep

Aardpeer of topinamboer is een perfecte knol voor een soep. Subtiel van smaak en niet te zwaar. Bovendien is aardpeer een allemansvriend. Het recept hieronder is dan ook een basisrecept, waarop je naar hartenlust kunt variëren. De hoeveelheden nemen niet zo nauw. Ik laat me meestal leiden door mijn oogst. Zowel met een overdaad aan aardpeer als met een vleugje aardpeer is deze soep nog altijd leuk.

  • Aardperen
  • Ui
  • Boter
  • Olijfolie
  • Laurierblad
  • Oesterzwam, morieljes of champignons
  • Bouillon
  • Hazelnoten
  • Maïzena
  • Crème fraiche
  • Zout


Fruit een fijngesneden ui in niet te zuinig boter. Schil de aardperen en snijd ze aan plakjes. Fruit ze mee met de ui. Voeg een laurierblaadje toe, een bodempje water en een beetje zout. Breng aan de kook en laat vervolgens een halfuurtje pruttelen.
Bak intussen in een koekenpan in een beetje olijfolie aan reepjes gesneden oesterzwam, of morieljes (verse of gedroogde die je hebt laten weken) of champignons. Strooi er een beetje zout over, schud ze lekker om in de pan en bak ze gaar. 
Voeg nu bouillon toe aan de soep, of water en bouillonpoeder en breng alles aan de kook. Vijzel een paar hazelnoten fijn, strooi er een beetje maïzena bij, schep er wat kooknat bij en roer alles goed om. Zeef de soep, roer er de maïzena-met-hazelnoten door en breng nogmaals aan de kook. Schep de soep in soepkommen, lepel er een paar rondjes crème fraiche over. Garneer met de gebakken paddenstoelen. 

Tekst en foto: Elbrich Fennema

 

Meer in deze categorie