Winnaars fotowedstrijd De eetbare tuin

Winnaars fotowedstrijd De eetbare tuin

De afgelopen weken kon je via onze website meedoen aan onze fotowedstrijd 'De eetbare tuin'. De eetbare tuin was een inspiratiebron voor velen van onze lezers en volgers. We hebben meer dan 120 prachtige foto’s mogen ontvangen. Bedankt voor alle inzendingen! Uit deze foto’s een winnaar kiezen is nog niet zo gemakkelijk. Gelukkig wilde fotograaf Martin van Lokven die taak op zich nemen ... Zijn winnende foto: Verse oogst van Susan Lambeck!

Martin over fotografie:

Fotografie is meer dan het nemen van een foto. Een beroemde fotograaf heeft ooit gezegd, “een foto neem je niet, die maak je”.

Eerst nog even de prijzen die je kon winnen:

  • 1e prijs en 2e prijs: deelname aan een 1-daagse workshop natuurfotografie naar keuze van Martin van Lokven. Zie hier het overzicht van workshops 
  • 3e prijs: 1 jaar lang gratis lidmaatschap G&B (voor nieuwe én huidige leden) 
  • 4e prijs: VVV bon van 50,-
  • 5e prijs: regenton Rainsaver van de Tuinen-shop 

De uitslag en beoordeling van Martin:

Winnaars fotowedstrijd De eetbare tuin Verse oogst door Susan Lambeck

1e prijs

Pakkende en zeer goed uitgevoerde compositie. Gedurfd standpunt van boven is goed uitgevoerd met diagonale plaatsing van het krat. Boven en links nog net rozemarijn en nog een kruid zichtbaar, de hoek rechts onderin mooi afgesloten met grote krop. Mooie schikkingen van aardbeien en peultjes op fraaie borden, schepje met kruid en textiel. Alles goed scherp. Kan zo paginavullend in een tijdschrift.

Winnaars fotowedstrijd De eetbare tuin Trots op de eerste kolen uit de tuin door Elly van Kampen

2e prijs

Zeer pakkende foto. Kruiwagen lekker stevig vullend in beeld bezet, wielen en handgrepen goed afgesneden, waardoor de aandacht helemaal naar de oogst gaat. De benen achter de kruiwagen mooi onscherp en goed zo rechts in beeld, waardoor het geen actie is, maar een stilstaande kruiwagen waarvan de oogst wordt getoond. Mooie verbeelding van trots. 

Winnaars fotowedstrijd De eetbare tuin Moestuinbakken met mees door Annie van Dijk

3e prijs

Stijlvolle setting die goed in beeld is gebracht. Lekkere frisse lifestyle sfeer. De met witte bloemen behangen, in de moestuinbakken geïntegreerde trellisschermen maken de foto. De frisse egale bedekte belichting is top. Zon en schaduw waren hier funest geweest. Kadrering met de aangesneden bakken, bloemen en hoeveelheid lucht is top. Mooi ook dat een grote bos groen rechts het beeld stopt. En het meesje dan? Klein, maar hele leuke toevoeging! 

Winnaars fotowedstrijd De eetbare tuin Mand vol liefde door Greet Bossema

4e prijs

Eenvoudige doch doeltreffende compositie, met mooi rond lijnenspel van de tegels. Prachtig contrast van kleurige mand met groentes en de grijze tegels. Styling in de mand ook top, met rond roodpaars bovenin – gebroken door peer – en diagonaal geplaatste courgette en komkommer rechts onderin de mand. Die sluiten de compositie van de groenten rechts onderin mooi af. Met kunde gedaan.

Winnaars fotowedstrijd De eetbare tuin Bijen vol passie door Kim Otto

5e prijs

Heerlijke foto met mooi krap aangesneden bloem. De diagonaal van de bloem is erg sterk. Compositie met de bij tamelijk bovenin de foto en de aangesneden stampers en meeldraden helemaal goed. Licht is ook mooi, met bloem en bij in de schaduw en nog wat door de zon belichte stukjes in de achtergrond.

Martin voegde nog een opmerking toe over de vele close ups die jullie instuurden: 

En al die macrofoto’s van lieveheersbeestjes, vlinders, bijen, kevers en bloemen dan? Mooi, maar net niet in de prijzen. Zoals een foto met fraaie boktorren op een bloem. Of een bieslookbloem van boven gefotografeerd. Veel macrofoto’s waren minder goed en doordacht uitgevoerd. Meestal meer een registratie dan een goed gecomponeerde foto. Vaak ook zonder verhaal of in een niet passende setting. Een koninginnenpage is een prachtige vlinder, maar een goede foto is nog niet zo gemaakt. Een lieveheersbeestje eet bladluizen en dan zou ik ook graag een lieveheersbeestje met bladluis willen zien. Vaak waren de macrofoto’s ook niet voldoende scherp. Ook niet gemakkelijk zo dicht op een insect of bloem. 
 

Meer in deze categorie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK