Vijg kweken in een pot

Vijg kweken in een pot

Een vijgenboom geeft dat mediterrane tintje aan je tuin ... wist je dat je een vijg heel goed in een pot kunt kweken? je hebt dan zelfs meer kans op een rijke oogst dan in de volle grond. Door de beperking van de wortels blijft een vijg in pot kleiner, maar geeft hij toch een leuke opbrengst. We vertellen je hoe je te werk gaat en waar je op moet letten. Geef hem in ieder geval een warm en beschut plekje.

Winterharde soort

Vijgen komen oorspronkelijk uit Zuid-Europese landen, daar zijn het forse bomen. In Nederland blijven vijgen kleiner. Ze hebben ze door de grote ingesneden grijsgroene bladeren een mooie, mediterrane uitstraling. Het is belangrijk om een winterhard ras te kiezen dat ook in een koel klimaat een goede opbrengst kan geven.

Plant, pot en plaats voor de vijg

Vijgen houden van een neutrale grond (met een pH van 6,5 tot 7,0). Ze is bij uitstek geschikt voor de teelt in pot: de Noord-Europese grondsoort en weersomstandigheden zorgen voor een flinke groei van de vijgenboom maar een vaak tegenvallende oogst. In een pot kun je de omstandigheden waarin de vijg van nature groeit (arm en droog) nabootsen. 

Dat betekent dat je een extra grote pot kiest met een inhoud van bij voorkeur 50 liter of meer. Je kunt onderin de pot een laagje grind of hydrokorrels leggen voor een goede afwatering. Vul de pot vervolgens met een mengsel van compost, potgrond en ook een deel grof zand en/of fijn grind. 

Een vijg staat graag op het zonnigste en meest beschutte plekje dat je kunt bieden. 

Vijg kweken in een pot

Voeding en verzorging van de vijg

Geef een vijg in pot een gemiddelde hoeveelheid organische, samengestelde meststof voor fruit. In maart en nog een keer (en beetje) in de zomer. Regelmatig water geven is uiteraard belangrijk maar vijgen kunnen zo goed tegen droogte dat het geen probleem is als je het eens vergeet. 

Door de beperking van de wortels blijft een vijg in pot kleiner, en geeft toch een leuke opbrengst. Een vijg is zeer groeikrachtig, het is verstandig om enkele keren per jaar de pot te verschuiven zodat wortels die onderuit de afwateringsgaten groeien zich niet vastzetten in de grond of tussen terrastegels.

Snoeien vijg

In principe hoeft een volwassen vijg niet te worden gesnoeid. Als je wilt snoeien doe dat dan vooral wanneer de vijg in rust is (tussen november en eind februari) bij niet vriezend weer, buiten die periode is de sapstroom sterk en kan een gesnoeide vijg flink ‘bloeden’.
 
In de eerste jaren snoei je takken voor de helft terug (altijd op een naar buiten gerichte knop) zodat er veel nieuwe vertakkingen worden gemaakt. Een volwassen vijg snoei je alleen wanneer takken te lang zijn, of naar binnen groeien, of andere takken kruisen, en uiteraard afgestorven takken. 


Beschermen en oogsten

Oogst vijgen wanneer ze goed rijp zijn en eet ze dezelfde dag nog (of bewaar ze hooguit 1 of 2 dagen, naast elkaar, op een donkere en koele plaats). Een vijg die rijpt wordt in korte tijd bijna 2 keer zo groot, en zachter en sappiger, en afhankelijk van het ras ook anders van kleur.

Vogels en wespen houden van volrijpe vijgen. Je kunt de oogst beschermen door een net over de vijg te spannen. Of je kunt er voor kiezen om de vijgen te oogsten die wel al verkleuren en opzwellen maar nog net niet helemaal rijp zijn. Die vruchten laat je vervolgens nog één of enkele dagen narijpen in een papieren zak met daarin een rijpe appel of banaan. Maar pas op want te vroeg geoogste vijgen rijpen niet meer en blijven klein en droog.  

In de herfst verwijder je resten verschrompelende vruchten omdat schimmels en ziekten daarin kunnen overwinteren. Kleine, gezonde erwtvormige vruchtjes laat je vooral hangen en bescherm je bij strenge vorst want deze kunnen in de volgende zomer uitgroeien tot  rijpe vruchten.

In de herfst wordt het blad geel en valt af. Bescherm de vijg tegen strenge vorst door de pot beschut tegen het huis of onder een afdak te zetten, en door eventueel jute losjes om de pot te draperen en daartussen wat stro of opgespaarde herfstbladeren te steken.


Vijgenrassen voor ons klimaat 

  • Peretta (extra vroeg) 
  • Précoce de Dalmatie (vroeg met groene vijgen)
  • Brown Turkey (de meeste bekende vijg met grote donkerpaarse vruchten)
  • Signora (met extra grote bladeren en donkerpaarse vruchten)
  • Ice Crystal (met extra ingesneden blad en kleine vijgen)
  • Panache (met opvallende crème/groen gestreepte vruchten, wat minder winterhard)
  • Kadota (grote vijgen in een warm gele kleur)
  • Bornholm’s Diamant (vroeg ras met kleine groenbruine vijgen)
  • Madeleine des Deux Saisons (vroeg ras met bruinrode vruchten)

Ook aalbes, appel, aardbei, blauwe bes, kruisbes en framboos kun je prima in een pot zetten. Lees hier alles over deze fruitsoorten in een pot.

Tekst: Diana Stek

Meer in deze categorie