Hoe kweek ik broccoli?

Hoe kweek ik broccoli?

Broccoli is lekker en oergezond. Wees wel gewaarschuwd, broccoli telen is niet gemakkelijk. Maar des te trotser kun je zijn als het lukt! Zaaien doe je tussen eind maart en eind juni. Oogsten kun je tussen augustus en eind oktober.

Wanneer zaai ik broccoli?

Zaai broccoli tussen eind maart en eind juni voor het beste resultaat. Je kunt de broccoli dan oogsten tussen augustus (voor de in maart gezaaide planten) en eind oktober (voor de in juni gezaaide planten).

Waar zaaien? Binnen of buiten

Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn. Later in de lente kun je beter buiten voorzaaien. In de volle grond zaaien kan ook maar er zijn vogels die heel graag de net gekiemde zaailingen lusten, om die reden is voorzaaien wel veiliger.

Hoe zaai ik broccoli?

  1. Omdat broccoli niet goed tegen schommelingen in vocht, voeding en temperatuur kan kun je haar het beste in een potje van 9 centimeter voorzaaien, zo’n potje droogt minder snel uit dan bijvoorbeeld een klein potje van 5 centimeter.
  2. Vul de potjes met potgrond en zaai maximaal 3 zaden per potje. Dek de zaden af met maximaal 0,5 centimeter grof zand of een heel dun laagje potgrond.
  3. Bij een temperatuur van ongeveer 15 graden kiemen de zaden binnen 10 dagen. Per potje wil je 1 sterke en gezonde zaailing overhouden. Als de zaailing(en) ongeveer 3 centimeter groot zijn kies je de sterkste en gezondste zaailing, de eventuele andere zaailingen knip je met een nagelschaartje voorzichtig zo dicht mogelijk bij de grond weg.
  4. Zet de broccolizaailing daarna op een koele plaats in de halfschaduw buiten en geef elke paar dagen een klein beetje water, zoals gezegd wil je geen schommelingen in vocht, voeding en temperatuur veroorzaken.

Hoe verzorg ik broccoli?

Als de broccoli-zaailingen ongeveer 6 tot 8 centimeter groot zijn, zijn ze zo sterk en groot dat je ze kunt uitplanten in de volle grond. Als je meerdere broccolizaailingen hebt plant ze dan op ongeveer 45 centimeter van elkaar.

Beschermen broccoliplant

Pas de eerste weken goed op, want ook dan vinden vogels de jonge planten soms nog heel lekker, en dan kan het handig zijn om de planten te beschermen door 4 korte stokken in de grond te steken en een vliesdoek of net over de planten te draperen. Hoe groter de planten, des te minder lekker zijn ze voor vogels.

Voeding broccoli

Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Liever niet in pot

Om alle bovengenoemde redenen is het niet heel handig om broccoli in een pot te telen, je zou voor 1 plant een echt heel grote pot nodig hebben (minimaal 40 centimeter), de pot mag nooit uitdrogen, je moet heel regelmatig voeding geven en zorgen dat de pot niet teveel opwarmt in de zon).

Hoe oogst ik broccoli?

De broccoli maakt eerst een grote plant. En in de nazomer verschijnt dan de broccoli, 1 grote broccolistronk in het hart van de plant. Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat. Snijd alleen de broccoli uit het hart van de plant maar laat de planten nog wel in de grond staan; een week of 2 tot 3 na de oogst kan de plant nog wat kleinere broccoliroosjes aan de zijkanten maken die je nog kunt oogsten. Als er geen nieuwe roosjes meer worden gevormd kun je de planten uit de grond halen en op de composthoop gooien.

Je kunt broccoli uit eigen tuin niet lang bewaren, eet haar dezelfde dag nog, of bewaar haar maximaal 1 dag op een donkere en koele plaats of in de koelkast.

Tekst en beeld: Diana Stek