Hoe kweek ik sla?

Hoe kweek ik sla?

Sla van eigen tuin is altijd erg lekker. En tegenwoordig is er meer dan gewone groene kropsla; er is bindsla, eikenbladsla, krulsla, in groen, rood, of groen met rood gevlamd of gespikkeld. Bedenk wel dat je sla uit eigen tuin niet kunt bewaren, je eet haar het liefst direct na de oogst. Je zaait sla van half maart tot eind juli.

Je kunt sla zaaien van half maart tot eind juli. In het voorjaar gaat het wel beter dan in de zomer, in de zomer gezaaide slaplantjes schieten vaak al snel door waardoor je slechts een klein kropje kunt oogsten. 

Waar zaai ik sla? Koel en licht

Zaai de slazaadjes niet op een warme plaats in huis, daar kiemen de zaden al binnen een week maar worden ze ook heel snel lang en dun en zwak. Zet de potjes met zaden op een koele plaats, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer of zolder in het volle licht in een raamkozijn (of wat later in de lente gewoon buiten), bij een temperatuur ruim onder de 15 graden kiemen de zaden binnen 2 weken maar groeien ze veel sterker en meer gedrongen op.

Hoe ga je te werk? 

  1. Je kunt sla in potjes of bakjes voorzaaien, gebruik er potgrond voor je die je wat luchtiger maakt door er een vijfde deel grof zand door te mengen, of gebruik zaai- en stekgrond.
  2. Sla is een ‘lichtkiemer’; de zaden hebben licht nodig om te kiemen. En dus bedek je de gezaaide zaden slechts heel dun, een laagje van 2 millimeter zand is voldoende.
  3. Je moet er dan wel extra goed op letten dat je de bovenlaag goed vochtig houdt, met zo weinig bedekking kunnen zaden wat makkelijker uitdrogen.
  4. Zaai in een potje van 5 x 5 centimeter niet meer dan 5 of 6 zaadjes, verspreid de zaadjes gelijkmatig over het oppervlak van het potje. 

Hoe verzorg ik sla? In volle grond of pot. Halfschaduw

Als de slazaailingen ongeveer 4 centimeter groot zijn kun je ze uit elkaar halen en buiten uitplanten. Maak daarvoor de grond in het potje zo nat mogelijk. Met je handen kun je nu heel voorzichtig de zaailingen uit elkaar halen, laat zoveel mogelijk worteltjes intact. Plant elke zaailing die je los kunt halen van het kluitje direct uit in de volle grond. Laat tussen de slazaailingen onderling 35 centimeter ruimte zodat ze genoeg ruimte hebben om een volwassen krop te worden. En geef elke plantje direct na het planten ruim water. 

Je kunt sla ook in potten telen, dan heeft elke zaailing een pot met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter nodig. Sla staat graag in de halfschaduw, en in lichtvochtige grond. Warmte en droogte zorgen voor sneller doorschieten.  

Voeding

Sla heeft voeding nodig om genoeg blaadjes te maken en een mooie krop te vormen. In potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, en daar heb je voldoende aan want ongeveer 10 weken na het zaaien kun je de sla al oogsten. In de volle grond kun je ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten wat algemene moestuinvoeding geven volgens de aanwijzingen op de verpakking.  

Sla oogsten

Sla uit eigen tuin kun je niet bewaren. Je oogst een krop sla zo kort mogelijk voor het eten. Als je direct gaat eten kun je de krop zo dicht mogelijk bij de grond met een mesje van de wortels afsnijden, maar als je haar pas later eet kun je beter met beide handen de krop vasthouden en haar zachtjes met wortel en al uit de grond trekken. Zet de krop overeind in een emmer met een klein laagje water erin, en zet de emmer met sla koel en donker. Zo bewaar je sla het best, maar ook dan niet langer dan 1 dag. Slap geworden slablaadjes kun je nog wel een beetje opfrissen door ze een kwartiertje in ijskoud water te leggen. 

Tekst en beeld: Diana Stek
 

Meer in deze categorie