Hoe zaai ik rode biet?

Hoe zaai ik rode biet?

De teelt van rode bietjes (ze worden ook wel krootjes genoemd) is niet moeilijk en ze zijn erg lekker. Bovendien kun je bietjes over een lange periode en dus meerdere keren in een jaar telen. Bietjes van eigen tuin zijn lekker zoet van smaak. De blaadjes van bietjes zijn trouwens ook eetbaar.

Wanneer zaai ik rode biet?

  • Half maart – eind juli

Je kunt bietjes zaaien van half maart tot eind juli. Je kunt ze dan oogsten tussen juni (voor vroeg gezaaide bietjes) en november (voor de in juli gezaaide bietjes).
 

Waar zaai ik rode biet?

  • Volle grond
  • In pot
  • 1 zaadje (vruchtje) per pot

Je kunt haar in de volle grond zaaien maar het voorzaaien in potjes gaat ook heel goed. Het zaadje is eigenlijk een vruchtje met daarin 1 tot 4 zaadjes. Het is zonde om meerdere zaadjes in 1 potje van 5 x 5 centimeter te zaaien, want er komen van 1 vruchtje dus ook al meerdere zaailingen op. Daarom is het  handig om 1 zaadje per potje te zaaien (met als voordeel dat je dus in een ander potje of op een later tijdstip nog een keer kunt zaaien). Als je haar later uit gaat planten staan bietjes graag in de zon of halfschaduw in luchtige en vochtige grond.
 

Hoe zaai ik rode biet?

  • Zaai- en stekgrond
  • Binnen, koel
  • Vanaf april: buiten
  • Selecteer 1 zaailing

Gebruik voor het voorzaaien in een potje potgrond die je luchtiger maakt door er een vijfde deel grof zand door te mengen, of gebruik zaai- en stekgrond. Dek het zaadje af met maximaal 1 centimeter grof zand of potgrond/zandmengsel. In maart kun je het potje in huis op een onverwarmde kamer in het volle licht (raamkozijn) zetten, vanaf april kun je beter het potje gelijk al buiten zetten. De zaden kiemen, afhankelijk van de temperatuur, binnen 2 tot 3 weken. In een warme huiskamer voorzaaien is af te raden omdat de zaailingen dan na het kiemen snel hoog en dun en zwak worden, het is beter om koeler en lichter op te kweken met als gevolg sterke, gezonde, gedrongen zaailingen.


Na het kiemen zie je soms 1, maar soms dus ook 2 of 3 en heel soms 4 zaailingen; als de zaailingen ongeveer 3 centimeter groot zijn moet je de minst goed groeiende zaailingen weghalen zodat 1 zaailing (de mooiste en sterkste/grootste) overblijft. Je kunt dat doen door de zaailingen die je weg wilt halen tussen duim en vinger zo dicht mogelijk bij de grond af te knijpen, maar makkelijker is het nog om met een nagelschaartje de zaailingen die je niet wilt houden af te knippen. Het is in ieder geval wel belangrijk dat je dat doet, als je het vergeet zullen de 2 of 3 of 4 bietjes later in de volle grond elkaar in de weg zitten en geen ruimte hebben om tot grotere bietjes uit te groeien.


Hoe verzorg ik bietjes?

  • Uitplanten 10 cm afstand
  • Bijvoeden
  • In pot van min. 25 x 30 cm
  • Voorkeur volle grond

Als de zaailingen 3 tot 4 centimeter groot zijn kun je ze uitplanten in de volle grond. Als je meerdere bietjes hebt gezaaid plant ze dan ongeveer op 10 centimeter afstand van elkaar uit, zodat de plantjes de ruimte krijgen om bietjes te maken (die half boven en half onder de grond groeien).
Bietjes hebben een gemiddelde hoeveelheid voeding nodig, in de volle grond geef je ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten wat algemene moestuinvoeding met bij voorkeur wat extra kali erin, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Je kunt bietjes ook in een pot telen maar dat is veel minder gemakkelijk; bietjes maken een heel diep wortelgestel, je moet dus voor 1 bietje al een pot gebruiken die 25 centimeter breed is maar zeker ook 30 centimeter diep is.

Na 8 weken is de voeding van de potgrond opgebruikt en zul je bij moeten gaan voeden met een moestuinvoeding. Op een balkon is dat allemaal de moeite waard, maar telen in de volle grond heeft altijd de voorkeur omdat het bietje er beter in kan groeien en minder last heeft van te weinig ruimte en de warmte en droogte van een pot.


Hoe oogst ik rode biet?

  • Als 6-7 cm groot
  • Verwijder loof

Je kunt het bietje heel goed zien, ze ligt voor de helft boven de grond en dus kun je haar oogsten als je haar groot genoeg vindt (ongeveer 6 tot 7 centimeter groot). Je kunt het bietje heel makkelijk aan het loof uit de grond trekken. Draai of snijd direct na de oogst de biet af van het blad, als je het loof laat zitten wordt het bietje na enige uren zacht. Verse bietjes zijn natuurlijk het lekkerst, maar je kunt ze (mits het loof is verwijderd) op een koele en donkere plaats ook nog wel een paar dagen bewaren.

Tekst en beeld: Diana Stek

Meer in deze categorie