Mulchen ontmoedigt onkruid

Mulchen ontmoedigt onkruid

Kale grond is onnatuurlijk. In de natuur - en in de tuin - is alles erop gericht de grond zo snel mogelijk te bedekken, bij voorkeur met planten die je liever kwijt dan rijk bent. Breng daarom altijd een mulchlaag aan, zegt Vera Greutink. Dan houd je zelf de regie.

Ga hier naar een overzicht van materialen om mee te mulchen en hun voor- en nadelen

Op ons moestuincomplex tuiniert een oudere meneer van Italiaanse afkomst. Zijn moestuin is een voorbeeld van netheid: rijen groenten, recht alsof ze langs een liniaal zijn geplant, waartussen zo regelmatig geschoffeld wordt dat het onkruid nooit zo groot wordt dat je het met het blote oog kunt zien. Zo gaat het tot juli, want dan vertrekt hij naar zijn geboortedorp op Sicilië, om de rest van de zomer van la dolce vita te genieten. En dan gaat het snel mis in zijn tuintje. Nu de ijzeren hand die de natuur in bedwang hield, schittert door afwezigheid, schiet het onkruid uit de grond en wordt het binnen de kortste tijd groter dan degroenten. In de strijd om voeding en water winnen de vitale wilde planten het gemakkelijk van de groenten. Na enkele weken kun je hooguit gissen waar de kool of bonen eigenlijk staan.

Simpele techniek
Gebonden aan de schoolvakanties, verlaten ook wij onze moestuin in de zomer voor enkele weken. Maar omdat we niet terug willen komen in een veld onkruid, passen we een simpele techniek toe: mulchen. Mulchen betekent niets meer of minder dan het afdekken van de grond. Een lichtdichte mulchlaag (bijvoorbeeld karton of landbouwplastic) kan gebruikt worden om wortelonkruid kapot te krijgen in een overwoekerde tuin. Later, als de wortelonkruiden overwonnen zijn, gaat het vooral om het terugdringen van de (ontkiemende) onkruidzaden die in de grond aanwezig zijn. Die raken namelijk ontmoedigd als ze eerst door een mulchlaag moeten groeien. Maar dat is niet het enige voordeel. Het organische materiaal waarmee je de grond bedekt, zal langzaam verteren. Met als gevolg dat het humusgehalte verbetert en er voedingsstoffen vrijkomen. Afdekken beschermt de grond ook tegen uitdrogen, waardoor watergeven minder nodig is.

Wegspoelen
Daarnaast voorkomt een  mulchlaag dat de grond bij een hoosbui wegspoelt, en houdt het de bodem in goede conditie. Als wij de grond niet bedekken, probeert de natuur het zelf te doen door er onkruid te laten groeien om de kostbare humuslaag te beschermen. En dat bezorgt ons een hoop werk. Terwijl mulch meestal maar één keer tijdens het
moestuinseizoen aangebracht hoeft te worden, gaat het schoffelen en wieden op kale grond almaar door. Een mulchlaag conserveert de bestaande conditie van de bodem. Dat betekent dat de bodem, voordat je een laag mulch aanbrengt, opgewarmd en vochtig moet zijn en niet koud of uitgedroogd. Daarnaast kunnen planten wel door een mulchlaag heen geplant worden, maar zaaien in een mulchlaag is meestal niet praktisch (vooral bij de grovere mulchsoorten in combinatie met kleine zaden).

Als je bijvoorbeeld worteltjes wilt zaaien, is het beter om te wachten totdat de planten goed opgekomen zijn en pas dan tussen de rijen te mulchen. Voorgekweekte planten, zoals pompoenen en tomaten, kunnen prima door de mulch worden geplant. Deze voorbeelden hebben betrekking op de moestuin, maar ook tussen eenjarigen, vaste planten en struiken bewijst een mulchlaag zijn nut.
Ga hier naar een overzicht van materialen om mee te mulchen en hun voor- en nadelen
Tekst Vera Greutink
Beeld Remco en Vera Greutink