7 vragen en antwoorden over de buxusmot

7 vragen en antwoorden over de buxusmot

In de zomer van 2017 raasde de buxusmot door onze tuinen. Hij vrat heel wat buxussen kaal en tal van struikjes overleefden dat niet. We weten niet of de buxusmot in de komende zomer opnieuw gaat toeslaan, maar wel dat het helpt als je je tegenstander kent. Zeven vragen en antwoorden over de buxusmot. Begin in maart al met het controleren van de buxus en haal eventuele rupsen weg om te voorkomen dat de buxusmot je planten aantast!

Goed controleren

De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort. Het vlindertje (de mot) legt eitjes op het blad van de buxus en daaruit komen de 2 mm grote rupsen tevoorschijn. Als je de struiken in het voorjaar regelmatig controleert, kun je voorkomen dat de rupsen de buxus kaalvreten.

1 Wat voor beest is de buxusmot?

Een rupsje van ongeveer 2 millimeter groot. Jonge exemplaren zijn vuilgeel en hebben  bruine lengtestrepen. Oudere rupsen zijn felgroen met een zwarte kop. De rupsen verpoppen zich tot een vlindertje. De officiële naam van de buxusmot is Cydalima perspectalis.

2 Wat maakt de buxusmot zo schadelijk?

De motten leggen groepjes eieren bij elkaar op één blaadje. Als die uitkomen, heb je meteen tien tot twintig rupsen. Die moeten eten en dat zorgt voor flink wat schade aan het blad. Soms zelfs zo erg dat de struik het niet overleeft.

3 Wat kun je ertegen doen?

In het voorjaar de buxus goed controleren. Dat is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan. Omdat de rupsen wegkruipen in de plant en daar ook verpoppen, vallen ze eerst niet zo op. Na de eerste snoei in het voorjaar zie je, vooral aan de zijkanten en onder in de struik, aan elkaar gesponnen takjes met uitwerpselen en rupsen. Die kun je eruit knippen, maar als het er veel zijn, is dat niet doenlijk.

4 En dan?

In tuincentra zijn middelen op basis van pyrethrum verkrijgbaar. Die zijn werkzaam tegen rupsen en ook tegen de buxusmot. Pyrethrum is o.a. te koop onder de merknaam Promanal. Op de verpakking wordt alleen over luis en spint gesproken, maar pyrethrum werkt normaal gesproken ook tegen rupsen.

5 Is dit middel milieuvriendelijk?

Pyrethrum wordt gewonnen uit de bloemhoofdjes van een chrysantensoort. Dat klinkt natuurlijk, maar het is een breed werkend, niet-selectief middel, dat ook andere, nuttige beestjes doodt. Pyrethrum is echter een betere keus dan een middel op basis van synthetisch nagemaakte pyrethrum (pyrethroïden). Pyrethoïden (bijvoorbeeld Decis) hebben namelijk een langere nawerking.

6 Is biologische bestrijding mogelijk?

Er zijn vallen te koop met een lokstof die mannetjes aantrekt. Deze vallen vangen wel motten, maar je bestrijdt ze er niet echt mee. Ze dienen voornamelijk om te waarschuwen dat er motten rondvliegen en het tijd is voor actie. Een andere biologische mogelijkheid is het bespuiten van de buxus met nematoden (www.biocontrole.nl). Dit zijn microscopisch kleine aaltjes die de rupsen parasiteren en doden. Meer over bestrijding lees je hier.

7 Hebben andere planten er ook last van?

Nee, de rupsen van de buxusmot eten alleen maar buxus. Behalve de populaire B. sempervirens en B. microphylla kunnen ook bijzondere en zeldzame soorten ten prooi vallen aan de buxusmot.

Uit G&B maart 2018
Tekst Fransje van Dorp
Beeld Friedrich Borhinger en iStockphoto

Meer in deze categorie