Bijen in de tuin (advertorial)

Bijen in de tuin (advertorial)

Ken je ze? Die mooie, grote hommels die ieder jaar in maart tevoorschijn komen. Ze vliegen pijlsnel van de ene naar de andere bloem om nectar en stuifmeel te verzamelen. Het zijn koninginnen die net ontwaakt zijn uit hun winterslaap en voedsel zoeken voor de eerste jonge hommels. Of de honingbijen, die bij zonnig weer op de krokussen te zien zijn.

Dit artikel is een samenwerking met www.knuffelbijen.nl

Ze zitten soms met twee of drie tegelijk op dezelfde bloem om geen stuifmeelkorrel verloren te laten gaan. Een honingbijenvolk heeft in het voorjaar meer dan tien kilo stuifmeel nodig om genoeg jonge bijen te kunnen voortbrengen die nodig zijn om honing te produceren. Natuurlijk kent u ze. Het zijn over het algemeen graag geziene gasten op de bloemen in uw tuin.

Meer dan 350 soorten

In Nederland komen meer dan 350 soorten bijen voor. Je hebt grote bijen, zoals sachembijen en kleine, zoals harsbijen. Er zijn bijen die in de grond wonen en die boven de grond wonen, bijvoorbeeld in een rietstengel. Er zijn zelfs bijen die nestelen in een verlaten slakkenhuis. Veel van deze soorten hebben drie dingen gemeen: Ze produceren geen honing. Ze wonen alleen en ze maken één of meerdere kleine, veilig opgeborgen nestjes. Ze worden daarom ook wel solitaire bijen genoemd. Omdat ze geen honing maken, hebben ze in vergelijking met honingbijen geen last van andere dieren die proberen om bij de honing te komen. Ze hoeven hun nestje niet actief te beschermen en hebben daarom nooit geleerd om te steken. Als ze gestoord worden, reageren ze als vlinders. Ze vliegen gewoon weg om even later weer terug te keren. Heeft u wel eens van metselbijen gehoord? Dat zijn bijen die hun nestje dichtmetselen met vochtige aarde. Ze steken niet en kunnen veilig en eenvoudig in iedere tuin gehouden worden. 

Metselbijen zijn vriendelijke bijen die niet steken. Deze knappe bijen komen graag op de warme huid van je hand zitten als het op een zonnige ochtend in maart nog fris is. 

Nestkastje met metselbijen 

Het is tegenwoordig mogelijk om een nestkastje met metselbijen in de tuin te hebben. Metselbijen  leveren een waardevolle bijdrage aan de bestuiving van bloemen in de omgeving en het is leerzaam en leuk om de bijen gedurende hun leven te kunnen volgen. Bijenhotels zijn al langer te koop maar als u niet het geluk heeft om in een omgeving te wonen waar al veel metselbijen voorkomen, dan blijven deze bijenhotels vaak onbewoond. Het helpt om een populatie metselbijen aan te schaffen die u in combinatie met een nestkastje in de tuin kunt ophangen. Ze zijn via diverse websites te koop,  bijvoorbeeld via www.knuffelbijen.nl. De gebruiksaanwijzing is ongeveer als volgt: Je hangt het nestkastje in de tuin op en plakt daar een kokertje tegen aan waar de Knuffelbijen (metselbijen) in zitten. Als het in het voorjaar een tijdje lekker weer is, komen de bijen uit het kokertje en gaan ze in het nestkastje nestelen. Meestal is dat begin mei. Ze leven dan ongeveer zes weken. Nadat de volwassen bijen zijn gestorven duurt het tot september voordat de jonge bijen volwassen zijn en in de volgende lente komen de bijen weer uit.

Nestkastje met metselbijen zoals dat via www.knuffelbijen.nl te koop is:

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK