Hoe kweek ik rucola?

Hoe kweek ik rucola?

Rucola is heel makkelijk te telen, kan goed tegen kou en je kunt het bijna het hele jaar rond kweken. De smaak is een beetje nootachtig, maar vooral pittig zoals radijs, rucola uit eigen tuin is sterker van smaak dan rucola uit de winkel. Je kunt rucola zaaien van eind februari tot half september. Zet 'm in de zon of halfschaduw.

Wanneer kun je rucola zaaien?

Je kunt rucola zaaien van eind februari tot half september, en je kunt de blaadjes oogsten wanneer ze groot genoeg zijn om te eten (ongeveer 10 centimeter). Laat het hart van de plant intact, dan blijft de plant telkens nieuwe blaadjes maken.  

Waar zaai je rucola?

Je kunt rucola in potjes voorzaaien maar rucola houdt niet van warmte, in huis kiemen de zaden al binnen een paar dagen maar worden de zaailingen al snel na de kieming lang en dun en zwak. Beter is het om rucola gewoon buiten te zaaien, doe dat in een week dat het niet vriest, de zaden kiemen binnen 2 tot 3 weken. 

Hoe ga je te werk? 

  1. Je kunt rucola in potjes zaaien maar ook gewoon in de vollegrond.
  2. ls je rucola in potjes zaait gebruik dan potgrond die je wat luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen.
  3. Zaai zo’n 5 zaden per potje, verspreid de zaden over het oppervlak van het potje.
  4. Als je de zaden buiten in de grond wil zaaien, zaai dan elk zaadje op ongeveer 10 centimeter in de rij.
  5. Dek de zaden af met een dun laagje (maximaal 0,5 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel. 

Hoe verzorg ik rucola? In pot?

Als je rucola in pot wilt houden kun je het hele kluitje met de 4 of 5 kleine zaailingen overpotten naar een groter potje (met een diameter van ongeveer 20 tot 25 centimeter). 
Rucola staat wel het liefst in de zon, maar daar heeft ze 1 nadeel; de planten schieten snel door op een zonnige en droge plaats. Om die reden zet je haar toch liever in de halfschaduw en laat je de plant nooit uitdrogen. Toch zullen de planten gaan bloeien in de zomermaanden, maar ook dan kun je nog steeds de blaadjes plukken, al zal de smaak dan nog iets pittiger zijn en ook ietsje bitter worden. De bloempjes kun je trouwens ook eten en smaken lichtpittig en poederig, leuk en lekker voor in een salade. 

Spreid de oogst

Mocht je genoeg zaden hebben, spreid dan de oogst: zaai wat zaden in het voorjaar, maar (omdat de bloei  veel van de planten vergt) ook nog wat zaden in augustus; dan heb je zowel in het voorjaar als in de herfst jonge planten met de beste en lekkerste blaadjes. 

Voeding

Rucola heeft wel wat voeding nodig, in pot zit voldoende voeding voor 8 weken, daarna zul je wat voeding moeten gaan geven, zeker als je tot in de herfst blaadjes wilt blijven plukken. In de vollegrond kun je wat algemene moestuinvoeding kunnen geven aan het begin van de lente, voor je de rucola zaait of uitplant. 

Als de planten gaan bloeien, knip de bloeistengel dan voor of na de bloei weg (afhankelijk of je ook bloempjes wilt plukken om te eten of niet). Na de bloei gaat de plant zaden maken en dat kost veel energie en gaat ten koste van de smaak en aanmaak van nieuwe blaadjes.

Rucola oogsten

Je oogst de blaadjes wanneer je wilt, mits de plant groot genoeg is en het hart van de plant intact blijft en er weer nieuwe blaadjes gemaakt kunnen worden. Pluk de blaadjes zo kort mogelijk voor je ze wilt eten, want dan zijn ze het lekkerst en ook nog knapperig. 

De planten zijn eenjarig, als het echt streng gaat vriezen begeven de planten het en kun je ze op de composthoop gooien (maar in een zachte winter kun je dus soms nog wel tot in het nieuwe jaar nog wat blaadjes oogsten).

Tekst en beeld: Diana Stek