Blauweregen snoeien

Blauweregen snoeien

Blauweregen (Wisteria) groeit flink. Snoei je niet, dan wordt het een warboel van takken en verschijnen er maar weinig bloemen. Je krijgt een mooie groeiwijze door een aantal lange twijgen horizontaal aan te binden.

Deze 'gesteltakken' kun je langs een pergola of een muur leiden. Aan de zijtakjes die aan deze takken groeien, verschijnen elk jaar de bloemtrossen. Deze zijtakjes moet je regelmatig snoeien. Ze kunnen nu tot op twee tot drie ogen worden afgeknipt. Hiermee houd je de plant in toom en bevorder je de vorming van bloeiknoppen.

Eventueel kun je wachten met snoeien tot de bloeiknoppen iets beginnen te zwellen. De dikkere, wat ronde knoppen zijn de bloeiknoppen. Die laat je zitten. De bladknoppen zijn spits en plat. Kijk er wel voor uit dat je de knoppen niet beschadigt bij het snoeien.

In juli, na de bloei, vormt de Wisteria meterslange uitlopers, die - als je even niet oplet - andere planten koloniseren. Snoei die lange uitlopers tot ongeveer vijf bladparen terug. Met het intomen van de groei stimuleer je bovendien de knopvorming, wat een rijkere bloei oplevert. 

Voor een video over Wisteria snoeien in de winter, klik hier.

beeld: iStock

Meer in deze categorie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK