Droogte in de tuin

Droogte in de tuin

Het gazon wordt bruin, de planten hangen slap ... Hoe help je de tuin deze extreem droge periode door? Op korte termijn doe je wat je kunt. Maar wat doe je voor de langere termijn, bijvoorbeeld met de plantkeuze?

Gazon wordt bruin

Het gazon wordt bruin, wat nu? Geen paniek, als het een gezonde grasmat is met stevige wortels, zal het herstellen als het weer gaat regenen. 



Is het gras nog groen? Pas dan je maairegime aan. Maai minder en zet de machine wat hoger, zodat het gras langer blijft en beter vocht vast kan houden. Laat het gemaaide gras (zo klein mogelijk geknipt) op het gazon liggen.

In de herfst kun je lelijk geworden stukken repareren, zie deze video.

Water geven

Kijk goed naar je planten en leer welke vaak water nodig hebben. In ieder geval zijn dat jonge planten, planten die je net verplant hebt en planten in pot. Verder zul je zien dat sommige planten gewoon fier rechtop blijven staan en andere slap gaan hangen (hortensia) of bruin worden (Japanse esdoorn). Leer daarvan en pas eventueel je plantenkeuze voor de toekomst aan. Wat betreft het water geven, geef prioriteit aan de planten die het moeilijk hebben in plaats van steeds de hele tuin te sproeien.
Geef altijd water via de grond, niet op de bladeren en doe het bij voorkeur ’s avonds (of ’s ochtends vroeg). Geef liever minder vaak veel water, dan vaak een beetje ...

Water voor vogels

Zet schaaltjes met water neer voor vogels en andere dieren. Om te drinken, te wassen en af te koelen.

Mulchen 

Mulchen is het afdekken van de grond met een laag organisch materiaal. Een mulchlaag bemoeilijkt het ontkiemen van onkruidzaden, die altijd in de grond aanwezig zijn. Bij droogte gaat mulch snelle verdamping tegen. Je kunt hiervoor gebruiken: stro, blad, grasmaaisel, cacaodoppen, champost of gftcompost. De mulch verteert geleidelijk, waardoor op lange termijn het humusgehalte in de bodem stijgt. Ook gaat een mulch laag erosie tegen en bij een hoosbui spoelt de grond niet zomaar weg. Al met al houdt een mulchlaag de bodem in goede conditie. Mulchen kun je goed doen in voorjaar, als er nog veel kale aarde te zien is en je makkelijk tussen de planten kunt komen. In de herfst is ook prima, meestal heb je dan veel blad en werk je dat meteen weg …In de zomer kan ook, maar dan is het voller in de tuin, dus minder praktisch. Maar bij droogte breekt nood wet!

Heb je dit jaar de boot gemist, zorg dan dat je in de herfst of volgend voorjaar gaat mulchen.
 
Lees hier meer over materiaal om te mulchen

Planten die goed tegen droogte kunnen

Hier vind je een lijst met planten waarvan we weten (of er nu achter komen) dat ze de droogte het hoofd kunnen bieden. Uiteraard is het altijd ook nog afhankelijk van de omstandigheden zoals grondsoort en plek in de tuin. We zullen de lijst blijven aanvullen!

Echinops ritro ’Veitch’s Blue’ (kogeldistel)
Eryngium (kruisdistel)
Euphorbia characias (wolfsmelk)
Liatris spicata (lampenpoetser)
Lychnis (prikneus) 
Panicum virgatum
Rudbeckia maxima
Sedum (vetkruid)
Stachys byzantina ‘Silver Carpet’ (ezelsoor)

Beeld: iStockphoto