Bolboompje snoeien

Bolboompje snoeien

Eind maart, begin april is voor de meeste bolbomen, zoals de bolcatalpa en -wilg een goede tijd om gesnoeid te worden. Hoe vaak en hoe sterk je ze moet snoeien, hangt af van de soort boom. Snoei je goed en op tijd, dan blijft de bolvorm er in en wordt de kroon niet te groot.

Bolcatalpa, bolacacia, bolwilg en bolplataan snoeien

Bolbomen die vanuit de ent boven aan de stam lange twijgen vormen, worden jaarlijks, of om de twee à drie jaar flink gesnoeid (geknot). Hoe minder vaak je snoeit, des te groter de kroon wordt. Verwijder de takken tot op enkele centimeters van de stam. Zorg ervoor dat je de entplaats (knot) hierbij niet beschadigt. Deze snoeimethode geldt voor de bolcatalpa, bolacacia, bolwilg en bolplataan. 

Klik hier voor de video Bolcatalpa snoeien

Bolamber, bolprunus, bolmoerbei en boleik snoeien

Bolbomen die zelf een mooi vertakte ronde kroon vormen, hoef je veel minder sterk te snoeien. Kort te lange takken in tot de gewenste vorm en grootte van de kroon. Dit geldt voor de bolamber, bolprunus, bolmoerbei en boleik. Een bolplataan kun je ook op deze manier snoeien.

Bolprunus en bolesdoorn snoeien

Als je de bolprunus wilt snoeien, doe dat dan bij voorkeur na de bloei. Een bolesdoorn is een ideale vormboom die goed zijn vorm behoudt en die er meestal niet mooier op wordt als ingekort, doe dat dan niet nu, want dan gaat hij bloeden; tussen juli en half december is de beste periode.

Dakplataan snoeien

Dakbomen, zoals bijvoorbeeld de dakplataan, moeten ieder jaar gesnoeid. Alleen dan zullen de horizontaal groeiende scheuten zich voldoende ontwikkelen. Knip de eenjarige, omhoog groeiende twijgen met een scherpe snoeischaar af tot ongeveer 1 tot 3 centimeter van de basis. Dit stompje loopt in het voorjaar op vele plekken weer uit. Dikke takken verwijder je met een takkenschaar of snoeizaag.

Meer in deze categorie