Zaad bestellen van Echinacea pallida

Zaad bestellen van Echinacea pallida

Er komen zoveel nieuwe cultivars van Echinacea op de markt, dat je bijna zou vergeten dat er ook nog oorspronkelijke Echinacea-soorten bestaan. Tuinontwerper Eduard van Koolwijk experimenteert er graag mee. ’Het zijn prachtige borderplanten, die je bovendien zelf kunt zaaien.’ Je kunt nu zaad bestellen van twee mooie soorten! Je zaait Echinacea voor in de herfst.

Echinacea is een geneeskrachtige plant. Dat geldt niet alleen voor E. purpurea en z’n cultivars, maar ook voor de wilde smalbladige soorten. Die hebben dikkere wortels, waarvan je heel goed een tinctuur kunt trekken. Bovendien zijn het óók waardevolle borderplanten. Zo werd ik bijvoorbeeld verrast door de elegante verschijning van Echinacea pallida. De bloemen op de hoge, wat stijve stengels wringen zich bijna letterlijk in allerlei bochten om de aandacht vast te houden. In het begin zijn de lange, afhangende lintbloempjes heel zachtroze, zelfs bijna wit; later verkleuren ze naar lila en paars. Eerst horizontaal afstaand, vallen ze na verloop van tijd in een draaiende beweging langs de stengel omlaag, als zomerjurkjes opwaaiend in de wind.

Voorzaaien: in het najaar. Uitplanten: in het voorjaar

Zaad bestellen van Echinacea pallida

Er is keus uit twee soorten:

1.  Echinacea pallida (ca. 80 cm, lilaroze) en
2.  E. pallida ’Hula Dancer’ (ca. 80 cm, witroze)

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Zelf zaaien

Het leuke van botanische soorten is dat je ze zelf kunt zaaien. Bij E. pallida kan dat al in het najaar. Ik zaai het zaad buiten, in een met fijnmazig gaas afgedekte koude bak, in onbemeste, vocht doorlatendetuinaarde. Is de grond minder geschikt om in te zaaien (bijvoorbeeld te rijk of te zwaar), dan kun je in de bak ook eerst een laag zaaigrond aanbrengen. Voor het afdekken, dat nodig is in verband met vogelen muizenvraat, gebruik ik een oude, omgekeerde grondzeef. Aan het begin van de winter strooi ik wat grove compost of een laagje stro over het zaaisel en dat haal ik na de vorst weer weg. Later in het voorjaar worden de zaailingen verspeend en verder opgekweekt.
 

(Ook mooi in winter)

Binnen zaaien

Binnenshuis of in de kas zaaien kan ook. De kiem- en kweekomstandigheden zijn dan beter te controleren, wat leidt tot een hogere opbrengst. Vul een bakje of pot met kant-en-klare zaaigrond of stel zelf een mengsel samen bestaande uit 50% scherp zand, 25% turfmolm en 25% potgrond. Zaai niet dieper dan de dikte van het zaad. 
 

In de koelkast

Echinacea’s hebben sluimerende zaadkiemen. Om het zaad te activeren hebben ze een (kunstmatige) koudeperiode nodig. Na enkele weken in de warme kamer gedurende de winter, verhuizen de zaaibakjes drie of vier weken naar de koelkast, daarna krijgen ze weer een plekje op de vensterbank of in de kas. Als de kiemplantjes enkele centimeters hoog zijn, is het tijd om ze te verspenen. Geef regelmatig water, maar zorg ervoor dat de aarde niet te nat wordt - daar houden de jonge plantjes beslist niet van. Maar laat het zaaisel ook niet uitdrogen!
Om straks bossige planten te hebben, is het raadzaam drie zaailingen bij elkaar in een pot te zetten. Kweek de jonge planten verder op onder glas en plant ze in het voorjaar uit op een apart bedje in de tuin. Later in de zomer kunnen ze op hun definitieve plek worden gezet.

(Uit: G&B nov/dec 2017, p.54-57)
Tekst en beeld Eduard van Koolwijk

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-