Framboos kweken in een pot

Framboos kweken in een pot

Er zijn vele soorten frambozen en dan zijn er ook nog zomerframbozen en herfstframbozen. Wist je dat een framboos ook prima in pot kunt kweken? Handig op het balkon of op je terras. Hij staat graag in de zon, maar een plek in de halfschaduw kan ook. We vertellen je waar je op moet letten en hoe je te werk gaat om een framboos in een pot tot een succes te maken.

Zomer- en herfstframbozen

Een framboos is een winterharde houtige plant. Ze is familie van de braam en roos en heeft dus ook stekelige stengels, maar afhankelijk van het ras veel minder scherp. 

Er zijn zomerframbozen met een oogst rond de maand juli, en herfstframbozen met een oogst tussen half augustus en eind oktober. De laatste jaren zijn er ook nog wat doorbloeiende rassen bijgekomen die na de zomeroogst nog een tweede kleine oogst geven op zijtakken van het al gedragen hout. Het is handig om je te verdiepen in het ras waar je interesse in hebt want er zijn ook verschillen in vruchtgrootte, opbrengst, smaak en kleur. Frambozen worden bestoven door insecten, ook met één framboos kun je rijpe vruchten verwachten. 


Plant, pot en plaats voor de framboos

Een framboos staat het liefst op een zonnige standplaats maar doet het ook goed in de halfschaduw. Ze houdt van een lichtzure grond (Ph 6,0 tot 6,5). Frambozen wortelen oppervlakkig maar zijn ook gevoelig voor wortelrot. Om die reden moet het grondmengsel luchtig maar tegelijkertijd vochtvasthoudend zijn. De planten worden, afhankelijk van zomer- of herfstras 100 tot ruim 150 centimeter hoog. Je kunt 1 framboos in een pot met een inhoud van ongeveer 35 liter planten maar het is handiger om een grotere pot met een inhoud van bijvoorbeeld 60 liter te vullen met 3 planten. Er is dan meer ruimte om nieuwe ondergrondse uitlopers te maken.

Strooi onderin de pot wat grind of hydrokorrels voor een goede afwatering. Vul de pot verder met een mengsel van potgrond, compost en een klein deel tuinturf om de pH iets te verlagen. Plant de framboos net zo diep als in de pot waarin je haar kocht, en zet ook direct een stok bij de stengel en bind haar (niet te strak) vast: frambozen maken lange slungelige stengels die door wind en de zwaarte van de vruchten makkelijk om kunnen vallen. Bij meerdere planten in een grotere pot zet je bij voorkeur wat meer stokken en span je daartussen op een hoogte van 30 centimeter een draad en herhaal je dat elke volgende 30 centimeter. Je kunt de stengels dan regelmatig verticaal aan de draden binden.  

Snoei de framboosstengel(s) bij het planten direct op een hoogte van 50 centimeter, zo stimuleer je de aanmaak van nieuwe wortels en de vorming van nieuwe stengels.


Voeding en verzorging van de framboos 

Geef een organische samengestelde meststof die geschikt is voor fruit. 

Frambozen zijn zeer groeikrachtig, ze maken uitlopers die wel ruim 50 centimeter van de moederplant bovengronds kunnen komen. In de volle grond wordt voor frambozen de term ‘woekeren’ nog wel gebruikt. Juist daarom is de teelt in pot handig want daarbij kan de framboos niet verder ‘wandelen’ dan tot de rand van de pot. 

Voldoende water geven is belangrijk omdat frambozen ondiep wortelen en ze dus niet tegen uitdrogen kunnen. Het is handig om de grond rondom de stengels in de pot te bedekken met bijvoorbeeld stro, bladafval of cacaodoppen want dat vermindert onkruidgroei en gaat verdamping tegen.


Snoeien framboos

Een framboos bloeit op nieuw hout en dat betekent dat stengels die vrucht hebben gedragen tot de grond worden weggesnoeid. Doe dat vooral gelijk na de oogst, dan is nog duidelijk te zien welke stengels je weg kunt snoeien en welke nieuwe stengels je op kunt binden. Snoei ook zwakke stengels weg en zorg dat je voor een grote pot met een inhoud van ongeveer 60 liter maximaal 10 nieuwe stengels aanhoudt en opbindt. Teveel stengels zorgen voor minder licht en lucht, een grotere kans op ziekten en een kleinere opbrengst.   


Verjonging en stekken framboos

Je kunt het teveel aan nieuwe stengels tot op de grond wegsnoeien, maar als je ze voorzichtig uitgraaft en er al wat kleine worteltjes aan zitten kun je ze oppotten, zo vermeerder je frambozen heel gemakkelijk. Tegelijkertijd zorgen al die nieuwe stengels elk jaar ervoor dat er veel wortels krap tegen elkaar in de pot groeien. Om die reden is het handig om na 4 tot 5 jaar de pot voorzichtig leeg te halen, de pot opnieuw te vullen met een vers grondmengsel en jonge stekken te planten. 
 

Beschermen en oogst

Er zijn wel wat vogels die frambozen lusten maar over het algemeen wordt ze niet zo belaagd dat het nodig is om de rijpende vruchten te beschermen. Frambozen uit eigen tuin zijn zo mogelijk nog kwetsbaarder dan de vruchten die je in de winkel koopt, pluk ze voorzichtig en eet of verwerk ze vooral dezelfde dag nog.


Voorbeelden van rassen:

  • Zomerrassen: Tulameen, Tadmor, Cascade Delight, Glen Ample, Willamette
  • Herfstrassen: Ottawa, Héritage, Aroma Queen, Autumn Bliss
  • Doordragende rassen: Polka, Zefa Herbsternte 
  • Bijzondere rassen zijn die met een afwijkende vruchtkleur zoals Golden Everest (lichtgele zomerframboos), Fallgold (donkergele herfstframboos) en Valentina (oranje zomerframboos). 

Ook aalbes, appel, aardbei, blauwe bes, kruisbes en vijg kun je prima in een pot zetten. Lees hier alles over deze fruitsoorten in een pot.

Tekst: Diana Stek
 

Meer in deze categorie