Zaad bestellen van Akelei

Zaad bestellen van Akelei

Akeleien zijn eigenzinnig, onvoorspelbaar en oh zo leuk! Ze duiken overal op; zaai je ze tussen de rozen, zie je ze het jaar erop terug tussen de varens. Maar vanwege hun grote charme is dat geen probleem. Je kunt nu zaad bestellen van allerlei soorten akelei. Akelei zaai je direct na het oogsten van de zaden of van augustus tot en met oktober.

Akelei lekker voor hommels en bijen

Akelei doet het in de zon, halfschaduw en schaduw. Vind je dat er na de bloei te veel blad is ontstaan, knip het dan helemaal terug. Daarna wordt er weer fris nieuw loof gevormd. Bij een plant die zich zo makkelijk uitzaait, is het niet verbazend dat je hem ook eenvoudig zélf kunt zaaien. Dat kan direct na het oogsten van de zaden of van augustus tot en met oktober. Zaai direct in de vollegrond, want ze willen graag een beetje kou voordat ze ontkiemen. De zaailingen zijn gemakkelijk te herkennen aan het typische akeleiblad. Akelei is een goede nectar- en pollenplant. Hommels maken gaatjes in de sporen om bij de nectar te kunnen en ook bijen maken gebruik van deze ‘sluiproute’.

Eigenzinnige akelei

Akeleien zijn allesbehalve voorspelbaar. Omdat ze zich uitzaaien, ’wandelen’ ze door de tuin. Daarbij kruisen ze onderling ook nog eens gemakkelijk, waardoor je van te voren nooit weet hoe de bloemen van de zaailingen eruit zullen zien. Alles bij elkaar zijn er zo’n honderdtwintig soorten, waarvan het merendeel bloeit tussen mei en juli. De variatie
in bloemvorm en -kleur is enorm. De bloemen kunnen paars, blauw, roze, rood, geel, wit, tweekleurig; enkel of gevuld zijn. Er zijn ook akeleien met bont blad. Zoals bij veel voorjaarsbloeiers het geval is, ’kijken’ de bloemen van de akelei naar beneden om hun stampers en meeldraden te beschermen tegen sneeuw, hagel en slagregens, maar er zijn ook enkele soorten waarbij de bloemen rechtop staan. Op de foto bovenaan zie je Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’.

Zaad bestellen van akelei

Bij de bestelling krijg je een korte zaaiwijzer waarop per soort staat aangegeven wat de beste zaaimethode is.

 1. Aquilegia alpina (bloei: 5-6; 40 cm) 
 2. Aquilegia caerulea (5-7; 50 cm) 
 3. Aquilegia canadensis (5-6; 60 cm)
 4. Aquilegia chrysantha (5-6; 75-100 cm)
 5. Aquilegia flabellata (5-6; 20-30 cm)
 6. Aquilegia viridiflora (5-7; 40 cm)
 7. Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’ (5-6; 60 cm) 
Zaad bestellen van Akelei Aquilegia chrysantha

Hoe te bestellen?

 1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
 2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
 3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
 4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Beeld: Giny de Jong

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK