Zaad bestellen van Geum of nagelkruid

Zaad bestellen van Geum of nagelkruid

Wil je aan de slag met zaaien van nagelkruid? Giny de Jong vertelt je over twee van haar favorieten. Giny begon een kleine hobbykwekerij in het Overijsselse Aadorp. Inmiddels gaat het er professioneel aan toe. Giny deelt haar ervaringen en geeft praktische tips. Bij Groei & Bloei kun je nu zaden bestellen van de oranje Geum coccineum ‘Borisii’ en de roze-rode Geum chiloense ‘Mrs Bradshaw’.

Geum; goede bodembedekker

Het nagelkruid (Geum) bloeit lang, is sterk en ook nog eens heel mooi. De plant maakt een pol groen, iets getand blad, dat 15 tot 25 centimeter hoog wordt. De bloemen variëren in hoogte van 30 tot 80 centimeter. In een zachte winter blijft de plant heel lang groen. Goed te gebruiken als bodembedekker dus. Geum houdt van wat vochtige grond, zet ze in de ochtendzon of halfschaduw. Felle zon wordt minder gewaardeerd. 

Geum chiloense ‘Mrs Bradshaw’ zelf zaaien

Eén van mijn favoriete nagelkruiden is Geum chiloense ‘Mrs Bradshaw’, een middelhoge soort (60 centimeter) met redelijk grote, iets gevulde, rode bloemen. ‘Mrs Bradshaw’ kan van mei tot en met juli bloeien. Een andere cultivar is ‘Lady Stratheden’, eveneens met halfgevulde bloemen. Ze hebben een prettige, warme kleur geel, een mooie blikvanger in het vroege voorjaar. Beide cultivars kun je heel goed zelf zaaien, succes verzekerd. 

Geum coccineum ‘Borisii’

Geum coccineum ‘Borisii’ heeft enkele, oranje bloemen (soms een klein beetje dubbel) en lijkt maar door te gaan met bloeien. Knip wel steeds de uitgebloeide bloemen weg. Hij begint wat later, in juni, en bloeit door tot augustus. ‘Borisii’ wordt zo’n 40 centimeter hoog. ‘Totally Tangerine’, een kruising tussen G. rivale en G. chiloense ‘Mrs Bradshaw’, bloeit heel rijk en wordt hoog: tot wel 80 centimeter. 

Nagelkruid voor bijen, hommels en vlinders

Geum is een goede plant voor bijen, hommels en vlinders. Ze blijven het uitstekend doen als je ze eens in de drie, vier jaar opneemt, scheurt en opnieuw in de grond zet met wat
compost. Dat is meteen een mooie manier om de plant te vermeerderen. Want dat wil je ongetwijfeld als je ze eenmaal in je tuin hebt!

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,25 per zakje (inclusief verzendkosten)
  2. Vul het onderstaande formulier in
  3. Je ontvangt een bevestigingsmail met een overzicht van je bestelling, het te betalen bedrag, het rekeningnummer en verdere instructies over de betaling
  4. Als je het bedrag hebt overgemaakt, wordt de bestelling verwerkt.

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten (vul telkens het formulier in dat bij het artikel/zaad hoort)

Tekst en beeld: Giny de Jong
Uit: Groei & Bloei mei 2020

Uw gegevens

Aantal zakjes

Totaal:0,-

Meer in deze categorie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK