Zaden bestellen voor natte en droge plekken (wadi)

Zaden bestellen voor natte en droge plekken (wadi)

Esther Schonenberg van Festina Lente tuin buigt zich in juni over planten en regenwater. Ze vertelt over planten die tegen nat én droog kunnen. Je kunt ook meteen zaden bestellen van een paar leuke soorten!

Swale of wadi aanleggen voor waterbuffer

Het regent soms harder dan de goot aankan en de afvoer van al dat hemelwater via het riool is niet de beste oplossing. Wij zijn dus erg voor het afkoppelen van de regenpijp. Zet de zaag er maar in, iedere handige knutselaar kan een slimme omleiding maken zodat het water in de borders terechtkomt. De planten kunnen het overtollige regenwater absorberen. En mocht er zo veel water van je dak komen dat de grond dreigt weg te spoelen, dan kun je de border altijd nog afwerken met een laag grind, zodat alles mooi op zijn plaats blijft. Maar als de regen een tijdje wegblijft, willen we ook dat de planten het overleven zonder dat we daar met de tuinslang aan te pas moeten komen. En daar ligt de uitdaging. Op grotere schaal is er door Nigel Dunnett in Engeland al geëxperimenteerd met deze problematiek. En ook in Nederland ligt in verschillende gemeentes de nadruk niet meer op het afvoeren van water, maar wordt er juist gekeken naar de buffermogelijkheden. Bijvoorbeeld via het aanleggen van swales of wadi’s. Dat zijn smalle of bredere greppels die het overtollige hemelwater kunnen bufferen, waarna het water langzaam de grond in zakt. Wanneer die swales zijn voorzien van beplanting, absorberen die het overtollige regenwater. De uitdaging is om die plekken, of dat nu in je tuin is of in de openbare ruimte, te voorzien van een uitgekiende beplanting die zowel droog als nat kan staan. Op die manier besparen we niet alleen water, maar geven we ook de biodiversiteit een flinke boost.

Planten die droog en nat kunnen staan

De planten die zich lenen voor dergelijke omstandigheden zijn onder meer: Geum, Lychnis flos-cuculi, Iris sibirica, Knautia macedonica, Smyrnium perfoliatum en Valeriana officinalis. Dit zijn vroege bloeiers die heel goed samen combineren. De siergrassen Calamagrostis ‘Karl Foerster’ en Deschampsia dienen als basis en zorgen voor body in de winter. De wat lagere zomerbloeiers Allium schoenoprasum, Astilbe, Geranium sanguineum, Rudbeckia fulgida en Succisa pratensis combineren mooi met de hoger uitgroeiende Lythrum salicaria, Filipendula en Eupatorium. Samen vormen ze een natuurlijk geheel, dat veel fleur geeft gedurende een lang bloeiseizoen. Het wintersilhouet wordt gevormd door de grassen en de zaaddozen. Bovendien is deze beplanting aantrekkelijk voor bestuivers. Wat houdt je nog tegen?

1. Angelica 'Vicar’s Mead’

Engelwortel is een tweejarige plant die kan uitgroeien tot wel 1 meter hoogte. Het eerste jaar vormt zich het blad, het jaar daarna verschijnt de bloemknop die op een sierlijke manier ontspruit. Van de cultivar ‘Vicar’s Mead’ is het blad donker getint. De bloemen zijn donkerrood, naarmate de bloei vordert worden ze lichter. Het zijn forse planten die zich op wat nattere grond, op een zonnige plek, gemakkelijk uitzaaien. De zaailingen hebben een winterperiode nodig om te kiemen. De bloemschermen kunnen een doorsnee halen van wel 20 centimeter en worden druk bezocht door bestuivers. Het zijn planten die voor spektakel zorgen vanwege het grote blad en de bijzonder grote bloemen. Zaai deze schermbloemige altijd zo vers mogelijk!

2. Valeriana officinalis

Valeriaan is een bekende heemplant met sierlijk geveerd blad en grote, witroze schermbloemen. Ze zaaien gemakkelijk en staan bij voorkeur aan de waterkant. Toch hebben wij ontdekt dat deze sterke plant zich prima kan handhaven in zeer droge grond. En dat maakt hem een goede kandidaat voor de wadi- of swale-beplanting. De bloei valt in de vroege zomer. Hij groeit uit tot ruim 1 meter hoogte en in die periode zijn er nog niet veel bloeiende vaste planten van dat formaat. Een extract uit de wortelstokken wordt gebruikt als rustgevend kruid in de natuurgeneeskunde. De geur van de wortels wordt wel als ranzig omschreven, maar gelukkig zitten ze onder de grond. Zaaien in mei-juli.

3. Primula elatior

De slanke sleutelbloem komt in Limburg en de Achterhoek nog in het wild voor. Het zijn planten die graag vochtig staan, in de schaduw van loofbomen. Daar kunnen ze zich rijkelijk uitzaaien en ze vormen dan grote pollen. De zachtgele bloemen staan in grote aantallen langs de lange stelen. Vanwege de vroege bloei zien we ze graag, ze combineren mooi met bijvoorbeeld Anemone nemorosa. Met een beetje geluk verschijnt er in de late zomer een tweede bloei. Het zijn bij uitstek planten voor de natuurlijke tuin. Verzamel het zaad in de zomer en zaai het zo vers mogelijk voor een goed resultaat.

4. Serratula tinctoria

Zaagblad is de Nederlandse naam, vanwege het getande blad. Tinctoria verwijst naar de gele verfstof die uit de wortels werd gewonnen. Het zijn sterke, hoog opgroeiende planten, die in wat vochtiger grond goed willen groeien. Oorspronkelijk was de plant inheems in Nederland, maar helaas wordt hij al vele jaren niet meer aangetroffen. De bloemen zijn paars en doen wat denken aan korenbloemen. Bestuivers zijn er dol op! Onze ervaring is dat het wel even duurt voordat de planten uit zaad robuust genoeg zijn om ze uit te kunnen planten. Maar ze zijn de moeite van het wachten zeker waard! Zaaien in mei-juli.

Tekst Esther Schonenberg
Uit Groei & Bloei juni 2022

Zaden bestellen voor natte en droge plekken (wadi)

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-