Groei&Bloei Het blauw van pastel

Het blauw van pastel

Het blauw van pastel

Mijn lievelingskleur is blauw, dus kon ik in Le Pays de Cocagne mijn hart ophalen...........

In de buurt van Lautrec, in het departement Tarn in Frankrijk, kleuren rond mei de velden geel. Niet alleen bloeien dan koolzaad en mosterdplant, maar ook de wede, Isatis tinctoria staat dan in bloei; toevallig of niet, allemaal leden uit de familie der kruisbloemigen, Brassicaceae. Wede ook wel pastelplant kent een lange geschiedenis. Het gebied in de driehoek Toulouse-Albi-Carcassonne dankt er zelfs zijn bijnaam ‘Le Pays de Cocagne’ (luilekkerland) aan. Naast dat ‘cocagnes’ de samengeperste, gefermenteerde ballen van de bladeren van de pastelplant zijn, waren juist deze ballen vol blauwe kleurstof (indigotine) de aanzet tot het floreren van de streek. De hierdoor ontstane welvaart bezorgde verscheidene families in de 15e eeuw zelfs een puissant rijk leven (als God in Frankrijk). Het ‘blauwe goud’ was, naast het rood van meekrap, Rubia tinctorum en het geel van wouw, Reseda luteola, een van de meest gebruikte verfstoffen in de lakenindustrie (wollen lakenstoffen. Toulouse was, tot het instorten van de pastelcultuur, het centrum van de handel erin. Oorzaak van de teloorgang was de import van de kleurstof indigo, Indigofera tinctoria uit India naar Europa in 1560.

Het oogsten van het blad van de pastel vindt plaats tussen mei en november. Omdat de plant snel weer uitloopt, vinden er gemiddeld vier sneden plaats. In Lautrec is nog een oude pastelmolen te vinden voor het pletten van het blad. Dat in het gebied de wede weer bloeit, is te danken aan een herintroductie van dit historisch erfgoed. De vraag naar plantaardige grondstoffen heeft hier mede aan bijgedragen. Aanrader: https://www.terredepastel.com/fr/museum/; maar ook winkeltjes in Lautrec!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl