Gouden Wortel Tip: nazomer- en herfstteelt voor knolvenkel

De Groei & Bloei Nationale tuinweek staat dit jaar in het teken van moestuinieren! Tot aan de start van de Nationale Tuinweek hebben we elke week een of twee Gouden Worteltips. Ervaren en minder-ervaren moestuiniers delen hun tips over de moestuin: dat kan gaan over het ideale middel tegen slakken of een heerlijk recept met bietjes uit eigen tuin! Zij geven steeds de Gouden Wortel door aan de volgende moestuinier. Een Gouden Wortel Estafette! De laatste tip is van moestuinierder Wessel van schagen!

Gouden Wortel Tip: nazomer- en herfstteelt voor knolvenkel

Waarom knolvenkel? Je hoort wel eens dat het een moeilijke teelt is, ze schieten te snel. Je krijgt niet van die mooie dikke knollen die je op de markt of de groente-afdeling van de supermarkt ziet. Je kunt bij de tuincentra kleine knolvenkel-plantjes kopen en ze op je tuin een mooi plekje geven.

Máár als je dat nu (begin juni) doet, mislukt de teelt zeker. Toch zag ik ze deze week bij een gerespecteerd ‘groencentrum’ liggen, naast de sla-, andijvie- en koolplantjes. Koop ze niet nu: doe dat héél vroeg in het voorjaar of vanaf juli. Waarom niet nu?

De zomerteelt van knolvenkel mislukt bij lange dagen: te veel zon, te droog, te warm. Knolvenkel is namelijk een ‘langedagplant’: dit type planten gaat over tot zaadvorming, ze gaan ’schieten’, bij lange dagen en korte nachten. Dat is dus nu. Doe daarom de nazomer- en herfstteelt voor knolvenkel. Ik ga bijna meteen na de langste dag, 21 juni, knolvenkel zaaien en daarna nog een paar keer, voor de nazomer en herfstteelt. Houd ze goed aan de groei en je krijgt prachtige knollen. De plant zelf ziet er schitterend uit, belangrijker nog: ik vind ze ontzettend lekker, vooral in combinatie met blauwschimmelkaas, gebakken aardappelschijfjes en vis. Terwijl ik dit schrijf beginnen mijn speekselklieren al te werken. Zo lekker is het! 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK