Hoe zaai ik citroenverbena?

Citroenverbena wordt ook wel verveine genoemd, haar Latijnse naam is Lippia citriodora (tot voor kort Aloysia citriodora), ze behoort tot de IJzerhardfamilie (en dat is dan Verbena, vandaar haar Nederlandse naam). Citroenverbena is een halfheester met lancetvormige blaadjes die zeer sterk naar citroen geuren en smaken (zonder zuur te zijn). Lekker in siroop, limonades, thee, desserts, etc. Je kunt de hele zomer en herfst blaadjes oogsten. Haar enige nadeel is dat ze matig winterhard is.

Hoe zaai ik citroenverbena?

Wanneer zaai ik citroenverbena?

  • Stekken niet zaaien
  • Voorjaar

Je kunt citroenverbena niet zaaien, de plant bloeit in de zomermaanden met heel kleine witroze bloempjes maar maakt geen zaden. Citroenverbena is echter wel goed te stekken, doe dat in het voorjaar, wanneer de sapstroom goed op gang is. Je kunt ook proberen om haar in de nazomer te stekken, om zodoende stekjes te kunnen overwinteren (nemen in huis minder plaats in dan een volwassen plant). Uiteraard kun je ook een jonge plant kopen in een tuincentrum, doe dat ook bij voorkeur in het voorjaar, zodat je er de hele zomer van kunt oogsten en de plant al volwassen is voor ze haar eerste winter in gaat.   

Als je haar wilt stekken doe je dat bij kamertemperatuur. Gestekte of gekochte planten mogen vanaf ongeveer begin mei naar buiten, bij voorkeur dus in pot (niet alleen voor de overwintering maar een pot warmt bijvoorbeeld ook sneller op dan de koude volle grond).  
 

Waar zet ik citroenverbena?

  • In pot
  • Beschut overwinteren
  • Halfschaduw of zon

Je kunt citroenverbena het beste in pot houden, mede omdat ze niet goed winterhard is. Dat betekent dat je de pot met plant in de herfst tegen het huis kan zetten, al dan niet met wat jute om de pot gewikkeld. En je kunt haar dan bij vorst tijdelijk even in huis zetten. Of je kunt haar overwinteren in een koude kas, schuur of garage of zolder. Citroenverbena kan zeker vorst verdragen, maar te lang te lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat ze dood gaat of dat ze sterkt verzwakt en daardoor in de lente slecht uitloopt. In de zomer staat de plant liever in de halfschaduw dan in de volle zon, maar beiden kunnen prima.
Nogmaals: als je haar wilt stekken doe je dat bij kamertemperatuur. Gestekte of gekochte planten mogen vanaf ongeveer begin mei naar buiten, bij voorkeur dus in pot (niet alleen voor de overwintering maar een pot warmt bijvoorbeeld ook sneller op dan de koude volle grond). 
 

Hoe stek ik citroenverbena?

  • Takje 10-15 cm
  • In water
  • Wortels na 2-3 weken

Je kunt citroenverbena stekken door een takje met bladeren af te knippen. Snijd het takje van 10 tot 15 centimeter lang onder een blaadje schuin af, verwijder de onderste blaadjes en zet haar in een glas water. Bij kamertemperatuur verschijnen na ongeveer 2 tot 3 weken de eerste worteltjes, als er voldoende worteltjes zijn kun je de stek voorzichtig overplanten naar een potje met potgrond. Je kunt er ook voor kiezen om haar niet te laten wortelen in water maar direct in stekgrond: Snijd dan het takje schuin af, verwijder de onderste blaadjes, doop de onderkant in stekpoeder en zet het in een potje met zaai- en stekgrond. Ook dan zullen na een week of 2 tot 3 bij kamertemperatuur de eerste worteltjes worden gevormd. Laat de stek in het potje staan tot de worteltjes onderuit het potje door de afwateringsgaten komen groeien, dan wordt het tijd om haar in een grotere pot over te potten.
 

Hoe verzorg ik citroenverbena?

  • Grote pot
  • Luchtige grond
  • Vocht, niet nat
  • Bijvoeden

Volwassen planten worden ruim een meter tot wel anderhalve meter groot en hebben dus een behoorlijk formaat pot nodig, reken op een diameter van minimaal 40 centimeter. Citroenverbena heeft voldoende voeding en vocht nodig maar staat niet graag in het water. Kies dus voor een potgrondmengsel (met bijvoorbeeld grof zand of vermiculiet gemengd) dat luchtig is en goed afwatert. Laat de plant niet uitdrogen.

Omdat de plant behoorlijk groot wordt en veel blad maakt heeft citroenverbena ook voldoende voeding nodig. Gebruik een voeding waar zeker ook wat stikstof in zit (de N in NPK) zoals een voeding voor groene planten. Houd je uiteraard aan de aanwijzing op de verpakking.
 

Hoe oogst ik citroenverbena?

  • Vers of gedroogd

Je oogst de blaadjes wanneer je wilt, mits de plant groot genoeg is en er altijd blaadjes over blijven om voor nieuwe groei te zorgen. De blaadjes zijn heel stevig en je kunt ze in een opgerold stukje keukenpapier in de koelkast zeker wel een paar dagen bewaren, al blijven verse blaadjes natuurlijk altijd het lekkerst. Je kunt de blaadjes ook prima drogen, goed uitgespreid over een aantal bakplaten zodat er niet meerdere blaadjes op elkaar liggen, in een oven op 40 tot 50 graden, met de deur op een kier zodat de vochtige lucht weg wordt geblazen. Het drogen duurt zo’n 4 tot 6 uur maar dan heb je ook een tas vol gedroogde blaadjes als wintervoorraad. En dat is handig, want in de late herfst verliest citroenverbena haar blad, afhankelijk van de overwintering en standplaats lopen de planten rond april weer uit.

Tekst en beeld: Diana Stek

Meer in deze categorie