Verkiezing de beste Levende Tuin van Nederland

Is jouw tuin het schoolvoorbeeld van een levende tuin? Kun je er de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven? Is er veel ruimte voor planten en dieren en kun je er heerlijk ontspannen tussen het groen en de vogels, vlinders, kikkers en egels? Zoemen de insecten dat het een lieve lust is? Doe dan mee met de wedstrijd De beste Levende tuin!

Heb jij een levende tuin?

Voeg je tuin dan toe aan de nieuwe tuintype ‘levende tuin’ op de website bezoekmijntuin.nl. Deze categorie wordt speciaal ter gelegenheid van de zesde Groei & Bloei Nationale Tuinweek aan de website toegevoegd. In deze week - van 8 t/m 16 juni 2019  - organiseert Groei & Bloei in heel Nederland workshops, lezingen en excursies om mensen te inspireren om hun tuin, balkon, dak- of buurttuin verder te vergroenen en levend te maken.

Wat is een levende tuin?

Er zijn vijf pijlers die bijdragen aan het leven in de tuin:
•    Bodem:
De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen.
•    Dieren:
Zonder dieren geen levende tuin. Heb je ruimte en planten voor vogels, vlinders, kikkers, egels en insecten?
•    Energie:
Omdat planten water verdampen, verkoelen ze de omgeving. Heb je bomen, een groen dak,
ledverlichting of geen verlichting? Werk je zonder energieslurpende apparaten?
•    Voedsel:
Je eigen eten kweken kan in je levende tuin, op het dak, gevel of balkon. Bovendien is een levende tuin ook een essentiële voedingsbron voor dieren, egels, vogels, vlinders, bijen en andere insecten.
•    Water:
Benut water ten gunste van de natuur en jezelf. Water in de tuin zorgt voor vogels, libellen en vlinders. Bespaar water …

Kijk ook op delevendetuin.nl/pijlers/

Verkiezing de beste Levende Tuin van Nederland!

Om deze nieuwe categorie te introduceren, schrijft Groei & Bloei een wedstrijd uit onder alle ‘levende tuinen’ op bezoekmijntuin.nl. Een deskundige jury zal aan de hand van een aantal criteria bepalen welke tuin van de website bezoekmijntuin.nl de beste levende tuin is.
Past het predicaat ‘levende tuin’  perfect bij jouw tuin? Meld je tuin dan nu aan voor de nieuwe categorie ‘levende tuin’ en geef meteen aan of je wel of niet mee wilt doen aan de wedstrijd.

Aanmelden

Iedereen die met zijn/haar tuin op www.bezoekmijntuin staat, heeft half april een mail gekregen met aanmeldingsformulier. Sta je niet op bezoekmijntuin en wil je wel meedoen? Meld je dan hier aan.

Wedstrijdvoorwaarden:

• inzenden kan tot 15 mei 2019
  • de tuin is aangemeld en staat geregistreerd op de website bezoekmijntuin.nl
  • de tuin voldoet aan minimaal 3 van de 5 kenmerken voor een levende tuin
  • de commissie van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek bepaalt de winnaar van de beste levende tuin
  • de winnaar krijgt bericht per mail, over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden
  • met deelname aan de actie geeft u toestemming voor vermelding van de tuin in een persbericht
  • de winnende tuin is open voor het publiek tijdens het Groei & Bloei Open Tuinen Weekend op 15 en 16 juni 2019
  • de commissie van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek behoudt zich het recht voor om de winnende tuin te gebruiken voor een artikel in het tijdschrift Groei & Boei