Enschede, dinsdag 26 februari 2019: ‘Niet zonder elkaar’, de bijzondere relatie tussen bloemen en insecten’

Presentatie door Frans van Bussel, voormalig docent Natuuronderwijs op de PABO, voormalig directeur van het NMC, regionaal natuur- en milieueducatiecentrum regio Zuid-oost Utrecht , oud voorzitter van de KNNV, vereniging voor veldbiologie, Afdeling Zeist. In deze presentatie maakt u kennis met de bijzondere relaties tussen bloemen en insecten. We realiseren het ons nauwelijks, maar insecten zijn onmisbaar voor het in stand houden van de biodiversiteit. Zonder insecten kunnen vele bloemen simpelweg niet bestaan. Bloembestuiving is onontbeerlijk in de voortplanting van zeer veel planten en bomen. Talloze insecten helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij zijn de motor die de rijke plantenwereld in stand houdt.
Achter dit idyllische ruilsysteem, voedsel voor stuifmeel, schuilt een harde economie van vraag en aanbod. Dit is de grondslag voor allerlei specialisaties in bloemvorm, kleuren en geuren en bloeitijden en -ritmen. Specialisaties die zich ook laten zien in aanpassingen in bouw en gedrag van die bestuivende insectensoorten, zodat zij makkelijk zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen.
Zonder insecten zouden vele bloemen, planten en bomen uitsterven of simpelweg nooit hebben bestaan.

  • Locatie
  • Pastoor Geertmanstraat 17
   7535BZ Enschede
   Overijssel
  • Kosten
  • 2,50

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK