“meer lol met minder werk”

21 February 2019

Geupload door afdeling Hoorn

Presentatie door Romke van de Kaa op donderdag 21 februari

meer lol met minder werk

Cultureel Centrum de Huesmolen, Huesmolen 60 in Hoorn.

Aanvangstijd 20.00 tot 22.00 uur.

Zaal open vanaf 19.30 uur.

Voor leden gratis toegang,

Niet-leden betalen 2.50

Verwilderen zal bij de gemiddelde tuinliefhebber een negatieve associatie opwekken. Maar Romke van de Kaa laat zien dat verwilderen niet hetzelfde is als de boel de boel laten. De tuineigenaar staat wel degelijk zelf aan het stuur. En zal af en toe moeten bijsturen. Maar in een tijd waarin er steeds minder uren in de tuin worden besteed moet het mogelijk zijn om een aantrekkelijke tuin te creëren en meer plezier te hebben met minder werk. Dat is waar de lezing over gaat.

Romke van de Kaa (11-06-1945) groeide op in de Bollenstreek in het westen van Nederland en werkte in al zijn schoolvakanties in de bollenschuur en op de bollenvelden. Hij studeerde biologie in Amsterdam, maakte zijn studie niet af en vertrok naar Engeland. Bij zich had hij een aanbevelingsbrief van Miek Hoog, directeur van Nederlands beroemdste bloembollenfirma Van Tubergen. Hij vond werk in Wisley Gardens, de tuinen van de Britse Royal Horticultural Society. Vervolgens werkte hij op Great Dixter, als headgardener voor Christopher Lloyd. In Engeland begon hij te publiceren in het tuinblad Amateur Gardening. Na zijn leertijd in Engeland vertrok hij naar Ierland, waar hij werkte als headgardener op Lismore Castle, bezit van de Duke and Duchess of Devonshire.

Na tien jaar in het buitenland te hebben gewerkt keerde hij terug naar Nederland waar hij een kwekerij begon samen met Piet Oudolf. Na een hevige botsing van karakters begon hij zijn eigen kwekerij. Hij begon steeds meer te schrijven voor kranten en tijdschriften en toen hij ook nog werk vond bij de regionale Radio en TV Gelderland wijdde hij zich steeds meer aan de journalistiek en minder aan het kweken van planten. Zijn kwekerij bestaat nog steeds, maar wordt nu uitgebaat door een vennoot.
Romke van de Kaa tuiniert en woont op het landgoed Hof te Dieren, voormalig bezit van stadhouder-koning Willem III. In 1994 verscheen zijn eerste tuinboek, Buiten de Perken, dat onlangs voor de veertiende maal werd herdrukt. Daarna verschenen Tuinieren gaat niet over rozen, Geluk is een grasveld, De Getemde wildernis, Alles kan wachten en verwilderen. Over De Getemde wildernis schreef Pauline Terreehorst in De Volkskrant: Toch is Van de Kaa niet alleen maar opstandig, relativerend en grappig. Wanneer hij adviezen geeft over de verzorging van planten is hij opeens de degelijke tuinier voor wie geen enkele plant een geheim heeft, ook al vertikken ze het zelfs bij hem weleens te groeien en te bloeien. Juist die combinatie van ironie en vakmanschap maken hem tot zon uitzonderlijk tuinschrijver.

Romke van de Kaa schrijft voor kranten, tijdschriften en websites in Nederland, België en Engeland. In Duitsland verschijnen zijn artikelen in Der Grüner Anzeiger. Samen met zijn Vlaamse collega Paul Geerts stelt hij ieder jaar de Tuinscheurkalender samen. In maart 2012 verscheen zijn laatste boek Verwilderen, een pleidooi voor een natuurlijker manier van tuinieren.