Zaaien voor experts en zaden bestellen

Ben je volleerd zaaier of zoek je gewoon een leuke uitdaging? Wist je dat sommige zaden een bepaalde behandeling nodig hebben om te kunnen kiemen? Bijvoorbeeld afwisselend kou en warmte. Of soms is de zaadhuid (het schilletje om het zaad) zo hard, dat die eerst moet worden beschadigd. We hebben drie soorten voor als je meer aan kunt op zaai gebied: heilige lotus (Nelumbo nucifera), Cobaea scandens en Echinacea paradoxa var. paradoxa. En je kunt de zaden meteen bestellen.

Zaaien voor experts en zaden bestellen

Hou je het liever wat eenvoudiger? Klik dan hier


1. Heilige lotus of Nelumbo nucifera

Er komen ook mooie dingen uit Wuhan: zaad van de heilige lotus (Nelumbo nucifera) bijvoorbeeld. Zaai hem in een glazen pot met water, dan kun je het hele proces op de voet volgen. Omdat de zaden een harde schil hebben, boor je er eerst een heel klein gaatje in (precies zover tot de witte zaadlobben zichtbaar zijn), of je vijlt de ronde kant van het zaad wat aan. Het zaad zwelt op, waarna het 5-7 dagen duurt voor de wortels en het blad tevoorschijn komen. Als de bladeren gaan groeien vul je het water in de pot aan. Zet na verloop van tijd de plant over - heel voorzichtig, de worteltjes mogen niet breken - in een grotere bak met vijvergrond. Vanaf eind mei begin juni kun je de plant op een warme, beschutte plek in de tuin zetten. Nelumbo-zaden kiemen het best bij 20-25 °C, in direct zonlicht. De eerste bladeren drijven. Vanaf het moment dat er een blad boven het water uitrijst, geef je elke maand een borrelglaasje organische mest.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK