Gouden Wortel Tip: boontjes in een kistje en recept met stoofperen!

De Groei & Bloei Nationale tuinweek staat dit jaar in het teken van moestuinieren! Tot aan de start van de Nationale Tuinweek hebben we elke week een of twee Gouden Worteltips. Ervaren en minder-ervaren moestuiniers delen hun tips over de moestuin: dat kan gaan over het ideale middel tegen slakken of een heerlijk recept met bietjes uit eigen tuin! Zij geven steeds de Gouden Wortel door aan de volgende moestuinier. Een Gouden Wortel Estafette! En hier dan de tip van Jan Dahmeijer, vrijwilliger bij onder andere de tuin van het Westlands Museum!

Gouden Wortel Tip: boontjes in een kistje en recept met stoofperen!

Toen ik nog een moestuin had zaaide ik bonen altijd in een kistje. Bonen hebben namelijk veel warmte nodig vooral bij het ontkiemen. Als je bonen in de volle grond legt en het is nat en een koude week dan komt er bijna niets op. Dat voorzaaien deed ik in ‘houtvezel’, grof zaagsel dat te koop is o.a. bij de dierenwinkel voor in konijnenhokken etc..  Als je het zaagsel nat maakt en warm weg zetten, kiemen je bonen perfect! Als de eerste bonenplantjes boven de grond komen, moetje ze nog een weekje afharden en dan kun je ze uitplanten in de grond. Ik weet niet hoe ik aan deze methode kom, maar ik doe het al zo’n 40 jaar en ik heb altijd een geweldige bonenoogst gehad!

Als moestuinierder ben ik ook dol op koken. Ik deel een heerlijk recept met jullie, dat ik zelf heb uitgevonden: Peren met spek, een oud recept in een nieuwe vorm. 

Vroeger werden stoofperen met een stuk vet spek er in gekookt. Een zeer smakelijk alternatief voor dit oud-Hollandse recept is de stoofperen heel koken (bij voorkeur Gieser Wildeman) en apart magere spekreepjes in een koekenpan uitbakken.  Deze geven over de aardappels -naar de huidige maatstaven-  een verantwoorde draai aan dit recept. Het zout van de spekjes en het zoet van de peren bij elkaar zijn zeer smakelijk (je eet je vingers er bijna bij op!)

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK