Zaaien in oktober

Zaaien in oktober

Leuk, zo’n zelfgemaakte koude bak! En nog leuker: je kunt er direct mee aan de slag. Er zijn genoeg groenten die je er in oktober heel goed in kunt kweken.

Met een koude bak bescherm je planten tegen kou en regen, terwijl ze genoeg licht en zelfs een beetje extra warmte krijgen. Zo kun je in oktober nog groente zaaien en planten, om hartje winter te genieten van vers geoogste sla, spinazie en knoflook.

Wat kun je in oktober zaaien of planten in de bak?

Beeld: Florapress

  • Winterui
  • Winterui heeft in de koude bak geen last van de nattigheid. Bovendien kun je veel vroeger oogsten. Bolletjes van winterui (die dienen als pootgoed) zijn in september te koop. Niet alle uienrassen zijn geschikt als ’winterui’. Een bekend winterui-ras is ’Radar’. Half oktober is de beste tijd om de bolletjes te poten. Steek de bovenkant net onder de grond. Om te oogsten hoef je niet te wachten tot de bol volgroeid is, je oogst dan lenteui. Soms kan dat al in februari zijn. Volgroeide bollen kun je verwachten in mei.

  • Winterspinazie
  • Winterspinazie moet in september de grond in om nog wat te kunnen groeien voor de winter. In de koude bak kun je ook nog in oktober zaaien. Gebruik alleen zaad
   waarvan expliciet vermeld wordt dat het om winterspinazie gaat. Is de winter zacht, dan
   kun je al in februari jonge spinazie op tafel zetten. Pluk de blaadjes (dus niet uit de grond trekken), zodat de spinazie in de loop van het voorjaar nog kan bijgroeien.

    

  • Veldsla
  • Veldsla die je begin oktober zaait, kun je al in december oogsten. Later zaaien kan ook, maar dan moet je wachten met oogsten tot in het nieuwe jaar. Dat kan al in het begin van het jaar zijn, maar ook wel maart. Alles hangt af van de temperatuur tijdens de winter.
   Wintersla, een koudebestendige vorm van botersla, kun je goed in de koude bak kweken.

  • Wintersla
  • De benaming ’wintersla’ moet duidelijk op het zaadpakje vermeld staan. ’Artic King’ is een bekend ras. Zaai de wintersla begin oktober, en dun uit op 25 cm. Of kweek plantjes in potjes, die je in oktober uitplant. Het verloop van de winter bepaalt of je begin maart of iets later de eerste sla van het nieuwe jaar kunt oogsten. (Gewone kropsla of botersla is gevoelig voor bevriezing, zaaien in de koude bak na 1 september kan eigenlijk niet.)

  • Snijsla
  • Snijsla en snijandijvie zaai je bij voorkeur begin oktober. Afhankelijk van het weer oogst je eind november of december echte ’babyleaf’. Knip de blaadjes net boven de grond af zodra ze 8 tot 10 cm lang zijn. Bij normaal winterweer is de kans groot dat je vanaf
   februari een tweede en zelfs een derde keer kunt oogsten.

  • Winterpostelein
  • Winterpostelein mag in een koude bak niet ontbreken. Deze groente heeft een friszure
   smaak en zit vol vitamine C en ijzer. De plant, met zijn mooie, ruitvormige blaadjes, is volledig winterhard. Dat maakt dat je verschillende keren kunt oogsten. Laat, net als bij snijsla, het hart van de plant ongemoeid bij het afsnijden.

    

  • Knoflook
  • Knoflook in een koude bak betekent dat je al heel vroeg in het voorjaar wat van het groen kunt oogsten. De smaak van het loof (en van de verse knoflookbolletjes) is milder dan van gedroogde knoflook. Wil je volgroeide bollen om te drogen, dan kun je de knoflook beter buiten de bak planten.

Meer in deze categorie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK