Hoe zaai ik dropplant (Agastache)?

Hoe zaai ik dropplant (Agastache)?

Is het nou een kruid of een lang- en rijkbloeiende vrolijke, matig winterharde vaste plant? In dit geval sluit het één het ander niet uit. En het geeft ook niet dat ze niet goed winterhard is, want je kunt de dropplant heel gemakkelijk als eenjarige zaaien. Dropplant bloeit de hele zomer met klein lipbloempjes in kleinere of grotere aren. De bloempjes zijn mooi en lekker in salades, het blad heeft een anijsachtig aroma en is lekker in kruidige vleesschotels maar ook in desserts en in thee. Er zijn veel rassen, met verschillende bloemkleuren, soms ook een andere bladkleur. Ieder ras heeft vaak ook een eigen aroma, soms anijzig met iets muntachtigs, soms anijzig met iets droppigs, soms anijzig met iets van chocolade. Als je zaden koopt let dan goed op de beschrijving en als je een plant koopt, ruik dan even goed welk ras je lekker vindt. Dropplanten lokken veel bestuivers tijdens de bloei.

Wanneer zaai ik dropplant?

  • Maart - april

Je kunt dropplant zaaien in het voorjaar, rond maart of april is de beste periode. Let vooral op de beschrijving van het zakje zaden. Sommige soorten (bijvoorbeeld Agastache pringlei en Agastache aurantiaca) hebben een wat langere periode nodig om te kiemen en te groeien en zaai je bij voorkeur dus begin maart. Andere soorten (zoals Agastache foeniculum en Agastache cana) kiemen en groeien wat sneller en kun je iets later zaaien.
 

Waar zaai ik dropplant?

  • In pot binnen
  • Kiemen binnen 1 tot 3 weken
  • Na begin mei naar buiten
  • Let op voor slakken

Je zaait een dropplant het best binnen voor in potjes, omdat de kieming bij kamertemperatuur sneller gaat, en je dan niet bang hoeft te zijn voor slakken, want zij vinden de jonge zaailingen erg lekker. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 3 weken. Zet de zaailingen na het kiemen iets koeler (bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer) zodat ze in het volle licht en wat minder warm mooi gedrongen verder kunnen groeien. Je kunt de zaailingen buiten uitplanten (in een grotere pot of in de volle grond) wanneer de zaailingen ongeveer 10 centimeter groot zijn. Dat mag pas vanaf begin mei, wanneer de kans op nachtvorst kleiner wordt.  En let ook dan nog een paar weken goed op eventuele slakken.
 

Hoe zaai ik dropplant?

  • Luchtige potgrond
  • 4-5 zaden in potje

Zaai ongeveer 4 tot 5 zaden in een 9 x 9 centimeter potje, gebruik potgrond die je wat luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen. Verspreid de zaden over het oppervlak van het potje. Dek de zaden af met een zeer dun laagje (0,25 centimeter) vermiculiet of grof zand.
 

Hoe verzorg ik dropplant?

  • In pot of volle grond
  • Luchtig niet droog
  • Volle zon
  • Paar keer bijvoeden

Je kunt een dropplant ook prima in pot houden, maar in de volle grond of in een verhoogde bak heeft ze het ook prima naar haar zin. Zo lang de grond maar luchtig en niet te nat is, en ze een plekje in de volle zon krijgt. Als je de dropplant in pot wilt houden plant dan vooral  meerdere zaailingen verspreid in een grotere pot, dat geeft een voller en rijker effect dan 1 plant in een kleine pot.  

Dropplanten hebben een gemiddelde hoeveelheid voeding nodig, omdat de planten (afhankelijk van soort en ras) nog wel 60 tot 120 centimeter hoog kunnen worden, en een lange bloeiduur hebben. In potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, daarna zul je voeding moeten gaan geven, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ook in de volle grond geef je wat voeding, een week of 2 voor het uitplanten van de zaailingen, en dan nog een keer midden in de zomer.
 

Hoe oogst ik dropplant?

  • Blaadjes én bloempjes
  • Oogst zaad in oktober

Je oogst blaadjes wanneer je wilt, mits de planten groot genoeg zijn en er altijd wat blaadjes over blijven om voor nieuwe groei te zorgen. Pluk de blaadjes vooral van diverse plekjes wat lager uit de planten zodat ze er niet kaal uit gaat zien, want een volle dropplant in bloei is erg mooi. Pluk de blaadjes of bloempjes zo kort mogelijk voor je ze in de keuken wilt gebruiken.

De planten zijn meerjarig maar niet heel goed winterhard. Je kunt haar prima als eenjarige zaaien, maar er is altijd een kans dat de planten de winter wel overleven (mede afhankelijk van het ras, grondsoort en de winter natuurlijk). Laat de planten in de winter vooral gewoon staan en dek ze rondom wat af met bijvoorbeeld stro of blad, het maakt de kans groter dat ze de winter overleeft en in april weer uit gaat lopen. In pot kun je de planten ook wat afdekken, maar bijvoorbeeld ook in de zon tegen het huis aan zetten, onder een afdakje zodat ze droog staat, en/of bij strenge vorst in een schuur of garage zetten.

En oogst in  ieder geval rond oktober wat zaden uit de uitgebloeide bloemen (dat gaat heel gemakkelijk; als de zaden goed rijp zijn schud je die gemakkelijk uit de dorre uitgebloeide bloemen als je zo’n bloem ondersteboven houdt. Droog de zaden nog een week in huis op een warme plaats en bewaar ze daarna op een koele en donkere plaats, en zaai ze weer rond maart…… voor het geval de plant van afgelopen jaar de winter toch niet heeft overleefd.

Tekst en beeld: Diana Stek

 

Meer in deze categorie