Insectenbank maken

Insectenbank maken

In De Inclusieve Tuin vind je overal muren van gestapelde 40 x 60 cm betonnen tegels. Deze tegels zijn ruim verkrijgbaar, maar natuurlijk kun je ook andere gebruikte tegels gebruiken. Door hun hoogte van 45 cm zijn deze ’langwerpige banken’ perfect om op te zitten. In de banken zijn insectenhotels geïntegreerd door bij de constructie ervan af en toe een tegel weg te laten en die ruimte te vullen met takken, riet of isolatiestenen. Hier geven we je tips om zelf zo'n bank te maken.

Het stapelen
De stapelmuren moet je voldoende funderen. Gebruik hiervoor liefst gebruikte tegels. Heb je die niet, gebruik dan nieuwe tegels. Hiervoor kun je 40x60x6cm betontegels gebruiken. Stapelen met de onderkant naar boven, dus de kant waar geen vellingkant te zien is.

Zet aan de uiteinden uitsluitend tegels, voor strakheid en stevigheid. De bovenste twee lagen moeten geheel uit tegels bestaan voor de stevigheid. Eventueel kunnen de bovenste lagen plaatselijk verlijmd worden om verschuiving te voorkomen. Alle tegels verlijmen heeft weinig zin. Bovendien maakt het de tegels waardeloos voor toekomstig hergebruik, wat een belangrijk item is voor deze tuin. Mits de 'insectenhotels' goed zijn geplaatst in de muur ontstaat een stevig geheel. Probeer de insectendelen zo te plaatsen dat deze mooi “verspringen” door de muur. Zo krijg je speelsheid binnen de strakke kaders van de muur.

Insectenhotel

Om de stapelmuren geschikt te maken als insectenhotel moeten verschillende materialen meegestapeld worden. In deze materialen kunnen insecten nesten maken. Bijvoorbeeld:

  • Houten boomstammetjes, met daarin gaatjes geboord van 2-8mm, ten minste 2cm uit elkaar. Een scherpe boor is belangrijk. Voorkom rafelrandjes. Boor de gaten zo diep mogelijk.
  • Tufsteenbrokken met daarin gaatjes geboord van 2-8mm. Een scherpe boor is belangrijk. Voorkom rafelrandjes. Boor de gaten zo diep mogelijk.
  • Isolatiestenen (gebakken muurstenen met gaatjes)
  • Bamboestokken (eventueel geknipt van verse bamboe uit je tuin)
  • Rietstengels (bijvoorbeeld rietmatten)
  • Tuinturven
  • Houtblokjes met daarin gaatjes geboord van 2-8mm. Een scherpe boor is belangrijk. Voorkom rafelrandjes. Boor de gaten zo diep mogelijk.
  • Poreuze metselstenen, luchtig gestapeld, met daartussen grond.
  • Aangestampte leem


Maar prikken die beesten dan niet….????
De verwachte bewoners van het insectenhotel zijn onder andere solitair levende wilde bijen.  Uit navraag bij deskundigen blijkt echter dat dit geheel andere soorten dieren zijn dan de bekende honingbijen. De kans op steken van de solitaire bijen is aanzienlijk kleiner dan bij honingbijen en is nagenoeg nihil. In de tuinen van bijvoorbeeld Kwekerij De Beemd (www.kwekerijdebeemd) zijn diverse insectenhotels gebouwd. Zelfs op het theeterras, waar ook zoete taart wordt geserveerd zijn insectenhotels gebouwd, zodat bezoekers deze goed kunnen bekijken. Hierbij hebben zich nooit problemen voorgedaan.

Ontwerp:
Carrie Preston – Studio Toop
www.studiotoop.nl

Jasper Helmantel – Cruydt-hoeck
www.cruydthoeckl.nl

Naar Inclusieve tuin