Gegratineerde spaghettipompoen met tomatensaus

Gegratineerde spaghettipompoen met tomatensaus

Spaghettipompoen is een prima alternatief voor pasta. Hij is arm aan calorieën en bevat veel vitamines en mineralen, waaronder A, B1, B2, C, zink, ijzer en magnesium. En past ook uitstekend in het tegenwoordig zo populaire koolhydraatarme dieet. Moestuin-auteur Vera Greutink vertelt hoe je 'm bereidt.

Meer weten over het kweken van de spaghettipompoen?

Basisbereiding spaghettipompoen

Spaghettipompoen kun je in zijn geheel koken, maar ik geef de voorkeur aan bakken in de oven. De gare pompoen kun je serveren als bijgerecht (eventueel aangemaakt met een beetje boter, geraspte kaas of kruiden zoals salie, rozemarijn of oregano) of gebruiken als
basis voor een hele maaltijd. Je kunt de slierten eruit lepelen of in de schil serveren. Hiervoor zijn vooral de kleinere eenpersoonsvruchten geschikt. Net als bij pasta leent de neutrale smaak zich goed voor de combinatie met (verschillende) sauzen.

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Snijd de vrucht in de lengte doormidden en verwijder de zaden.
  3. Bestrijk de snijvlakken met een beetje olijfolie en besprenkel de binnenkant van de pompoen met wat zout en olijfolie.
  4. Leg de pompoenhelften met het snijvlak naar beneden op een bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in 30 tot 45 minuten gaar.
  5. Begin na 30 minuten te controleren of het vruchtvlees zacht is door er met een mes in te prikken.
  6. Maak met een vork de slierten los van de schil en serveer ze zo of gebruik de pompoen in een recept.

Recept gegratineerde spaghettipompoen met tomatensaus

voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 1 middelgrote spaghettipompoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomaat
  • 125 ml water
  • 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn
  • 1 bol mozzarella
  • zout, peper

 

  1. Bereid de pompoen volgens de basisbereiding.
  2. Terwijl die bakt, maak je de tomatensaus. Verwarm in een pan de olijfolie en voeg de fijngesneden groenten toe. Smoor alles onder af en toe roeren gedurende 5 minuten.
  3. Voeg de tomaten, water en rozemarijn toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus ongeveer 20 minuten pruttelen, totdat die wat indikt.
  4. Verdeel de saus over de twee pompoenhelften en meng deze voorzichtig door de slierten. Snijd de mozzarella in blokjes en verdeel ze over de gevulde pompoenhelften.
  5. Doe de pompoen terug in de oven en bak nog eens 20 minuten, totdat de kaas gesmolten is.

Uit: G&B maart 2018
Tekst: Vera Greutink, Beeld: Remco Greutink

Meer in deze categorie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK