Tuin met een wadi

Tuin met een wadi

Al het regenwater in je eigen tuin laten lopen en ’m zo groen mogelijk inrichten. In deze voortuin werd dit doel gerealiseerd door het aanbrengen van halfverharding en de aanleg van een wadi. En de tuin oogst veel bekijks!

Afkoppelen regenpijp

De 6 meter diepe voortuin van het jarendertighuis van Karen Wins was altijd al groen, maar de beplanting raakte steeds meer verwilderd. Renovatie was heel hard nodig, zegt Karen. Toen kwam ze bij toeval Elke Blänsdorf van De Groene Verdieping tegen. Karen: "Zelf vind ik het verschrikkelijk,al die strakke, stenige tuinen van tegenwoordig,die zogenaamd een verlenging van de woonkamer zijn. Bovendien sprak het idee om al het regenwater in eigen tuin op te vangen me erg aan. En zo kwam het dat in de zomer van 2017 de regenpijp in Karens tuin werd afgekoppeld en er een wadi werd aangelegd. Ook de indeling van de tuin ging op de schop.

Infiltreren

Het oppervlak van het dak dat is aangesloten op de regenpijp is 35 m2. Om voldoende water te kunnen opvangen, moest de wadi een inhoud hebben van 0,9 m3. De grond in deze Amersfoortse tuin is zanderig en dat zorgt ervoor dat het water in de wadi zelfs na een heftige regenbui al binnen een uur is weggezakt. Daarom was het bouwen van een muurtje en het graven van een 40 cm diepe greppel al voldoende. Voor het planten werd er alleen nog wat compost door de voedselarme ondergrond gemengd.

Wadi

Op plekken waar de grond minder goed water doorlaat, moet (voor een betere infiltratie) de ondergrond van een wadi worden verbeterd met grind, split of wit zand. In Karens tuin stroomt het water via een oude gresbuis in de wadi. De eerste dag na aanleg stond hij al meteen vol, vertelt ze enthousiast. Als het plenst, gutst het uit de buis. Er zijn hier veel voorbijgangers, vaak blijven die dan even staan om ernaar te kijken.

Beplanting

Omdat de wadi weer snel droog is, wordt het nooit een moerasje. Maar bij de plantenkeuze
moet wel rekening worden gehouden met sterk wisselende omstandigheden. In Karens wadi groeien onder andere Primula ’Wanda’, Persicaria, het siergras Molinia en de sterke kattenstaart (Lythrum). Langs de rand, waar het juist erg droog is, zijn lavendel en
Calamintha geplant. ”Nu oogt het allemaal nog wat kaal”, zegt Karen, ”maar als de wadi
over een of twee jaar is dichtgegroeid, zie je alleen nog maar planten.

Meer over regenbestendige tuinen

Uit G&B februari 2018
Tekst Fransje van Dorp m.m.v. Anneke Beemer en Elke Blänsdorf
Beeld Modeste Herwig e.a.