Verkiezing de beste Levende Tuin van Nederland 2020

Welke tuin is het schoolvoorbeeld van een levende tuin? In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Er is veel ruimte voor planten en dieren en je kunt er heerlijk ontspannen tussen het groen en de vogels, vlinders, kikkers en egels. De insecten zoemen er dat het een lieve lust is. Herken je dit? Sta je op bezoekmijntuin.nl of weet je als afdeling van Groei & Bloei een mooie, levende tuin? Meld de tuin dan aan voor de wedstrijd De beste Levende tuin!

Aanmelden verkiezing de beste Levende Tuin

Groei & Bloei schrijft een wedstrijd uit onder alle ‘levende tuinen’ op de opentuinensite bezoekmijntuin.nl én vraagt alle afdelingen van Groei & Bloei tuinen voor deze wedstrijd aan te melden. Een deskundige jury zal aan de hand van een aantal criteria bepalen welke tuin de beste levende tuin is. Je kunt een mooie prijs winnen! Wint een tuin aangemeld door een afdeling dan krijgt zowel de tuineigenaar als de afdeling een prijs.

Tijdens de Groei & Bloei Nationale Tuinweek - van 13 t/m 21 juni 2020  - organiseert Groei & Bloei in heel Nederland workshops, lezingen en excursies om mensen te inspireren om hun tuin, balkon, dak- of buurttuin verder te vergroenen en levend te maken. Op 20 en 21 juni is het landelijke Open tuinenweekend.

Wat is een levende tuin?

Er zijn vijf pijlers die bijdragen aan het leven in de tuin:
•    Bodem:
De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen.
•    Dieren:
Zonder dieren geen levende tuin. Heb je ruimte en planten voor vogels, vlinders, kikkers, egels en insecten?
•    Energie:
Omdat planten water verdampen, verkoelen ze de omgeving. Heb je bomen, een groen dak,
ledverlichting of geen verlichting? Werk je zonder energieslurpende apparaten?
•    Voedsel:
Je eigen eten kweken kan in je levende tuin, op het dak, gevel of balkon. Bovendien is een levende tuin ook een essentiële voedingsbron voor dieren, egels, vogels, vlinders, bijen en andere insecten.
•    Water:
Benut water ten gunste van de natuur en jezelf. Water in de tuin zorgt voor vogels, libellen en vlinders. Bespaar water …

Het thema van de Nationale Tuinweek 2020 is 'eetbare tuin', daarom ligt bij de wedstrijd dit keer het accent op eetbaar!

Kijk ook op delevendetuin.nl/pijlers/

kijk hier voor de winnaars van 2019

Wedstrijdvoorwaarden:

• inzenden kan tot 1 mei 2020 bij nationaletuinweek(apenstaartje)groei.nl
  • de tuin is aangemeld en staat geregistreerd op de website bezoekmijntuin.nl
  • en/of de tuin wordt aangemeld door een Groei & Bloei afdeling
  • de tuin voldoet aan minimaal 3 van de 5 kenmerken voor een levende tuin
  • er ligt een accent op eetbaar i.v.m. het thema van de Nationale Tuinweek 2020
  • de commissie van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek bepaalt de winnaar van de beste levende tuin
  • de winnaar krijgt bericht per mail, over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden
  • met deelname aan de actie geef je toestemming voor vermelding van de tuin in een persbericht
  • de winnende tuin is open voor het publiek tijdens het Groei & Bloei Open Tuinen Weekend op 20 en 21 juni 2020