Zaad bestellen van Verbascum

Zaad bestellen van Verbascum

Het is nooit te laat om te zaaien. Nu de eenjarigen zijn ontkiemd, is het tijd voor een tweede shift: tweejarigen. Als je die in de zomer zaait, geniet je het jaar erop van de bloei. Een interessante tweejarige is Verbascum. Bijen zijn er dol op! Je kunt nu zaad bestellen van 5 soorten Verbascum. Wat dacht je van de bijna 2 meter hoge Verbascum olympicum?

Er bestaan zo’n 250 verschillende Verbascum-soorten. Een paar daarvan komen in ons eigen land voor: in de duinen groeit de forse koningskaars (Verbascum thapsus) en in wegbermen zie je de zwarte toorts (Verbascum nigrum). De meeste verbascums horen echter van nature thuis in gebieden rond de Middellandse Zee. Een van de meest imponerende mediterrane verbascums is de bijna 2 meter hoge Verbascum olympicum, die statige bloemkandelaars vormt boven een rozet van grijsgroen blad. De uit Griekenland afkomstige Verbascum roripifolium heeft een heel ander karakter: z’n gele bloemetjes aan sterk vertakkende stengels vormen samen een luchtige, wat warrige wolk.

Geel bloeiende verbascum

Grote, geelbloeiende verbascums kunnen behoorlijk dominant zijn, maar dat geldt niet voor Verbascum phoeniceum. Deze toorts wordt slechts 50 tot 80 centimeter hoog en bloeit in roze, paarse of witte tinten. Ook Verbascum chaixii is breed toepasbaar. Z’n groeivorm is slank opgaand en de bloemen zijn zuiver wit met een sprekend, paars accentje in het hart.
Alle toortsen zijn gesteld op zon en doorlatende grond. En met name Verbascum olympicum en Verbascum chaixii zijn goed bestand tegen droogte.

Verbascum zaaien in juli-augustus

Verbascums zijn tweejarig maar gedragen zich soms ook als kortlevende vaste planten. Je kunt ze gemakkelijk zelf zaaien. Juli-augustus is daarvoor de beste periode. Vul potten of bakjes met zaai- en stekgrond en strooi het zaad dun uit. Bedekken is nauwelijks nodig, het zaaisel licht aandrukken is voldoende. Maak de grond licht vochtig met een plantenspuit en dek de potjes vervolgens af met plastic folie of een plastic zakje. Zijn de zaailingen zo groot dat je ze kunt vastpakken, dan is het tijd om te verspenen (overzetten in aparte potjes). In het najaar of het volgende voorjaar kunnen de zaailingen in de vollegrond worden gezet.
Verbascum phoeniceum en Verbascum chaixii kunnen ook in het voorjaar worden gezaaid. Als je de zaden (of een deel ervan) koel en droog bewaart, houden ze hun kiemkracht.

Verbascum bestellen

  1. Verbascum olympicum (180 cm, geel)
  2. Verbascum phoeniceum (80-100 cm, paars)
  3. Verbascum phoeniceum (80-100 cm, mengsel van wit, roze en paars)
  4. Verbascum roripifolium (120 cm, geel)
  5. Verbascum chaixii (100-130 cm, wit)

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,25 per zakje (inclusief verzendkosten)
  2. Vul het onderstaande formulier in
  3. Je ontvangt een bevestigingsmail met een overzicht van je bestelling, het te betalen bedrag, het rekeningnummer en verdere instructies over de betaling
  4. Als je het bedrag hebt overgemaakt, wordt de bestelling verwerkt.

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten (vul telkens het formulier in dat bij het artikel/zaad hoort)

Tekst: Fransje van Dorp
Foto: GAP Photos (Verbascum phoeniceum)

Uw gegevens

Aantal zakjes

Totaal:0,-

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK