Rozemarijn stekken

Rozemarijn stekken

Van rozemarijn kun je het hele jaar oogsten en in het voorjaar verschijnen tussen de aromatische blaadjes kleine blauwe bloemetjes. Esther Kuiler van de Ommuurde tuin in Renkum geeft hier enkele keukentips. Mocht je de smaak te pakken krijgen, stek dan rozemarijn. Dan heb je er lekker veel van!

Rozemarijn aardappelen
Eerst de aardappelen voorkoken, niet helemaal gaar, dan in de oven met rozemarijn, grof zeezout en veel olijfolie.

Rozemarijnolie
Rozemarijnolie kun je zelf maken door een paar takjes rozemarijn in olijfolie te doen. Als de olie regelmatig gebruikt wordt kun je de tak erin laten zitten. Als je naaldjes gebruikt dan moeten die er na een paar weken uitgezeefd worden.

Rozemarijnzout
Neem grof zeezout en verse rozemarijnnaaldjes. Doe dit in een potje met een maalsysteem. De verse rozemarijn staat heel veel smaak af aan het zout en het blijft heel lang goed en geurig.

Tekst en fotografie stekken: Modeste Herwig

 • Rozemarijn stekken
  1

  Neem een stevig zijtakje van de rozemarijn en trek het voorzichtig van de hoofdtak af. Er komt een klein stukje van de hoofdtak mee: het hieltje. Het hieltje is onderaan dit stekje goed te zien.

 • Rozemarijn stekken
  2

  Verwijder nu de onderste blaadjes van de stek om teveel verdamping te voorkomen. Doop het stekje in stekpoeder, dit poeder bevordert de vorming van worteltjes.

 • Rozemarijn stekken
  3

  Vul een potje met stekgrond, of gebruik een mengsel van potgrond en scherp zand. Steek het stekje in de aarde en druk licht aan. In elk potje kun je enkele stekjes langs de rand steken. Geef direct een beetje water.

 • Rozemarijn stekken
  4

  Plaats de stekjes in een kamerkasje en sluit af met een doorzichtig kapje. In een elektrisch kamerkasje kan voor bodemwarmte gezorgd worden. Of zet een gewoon kamerkasje boven de verwarming. Geef zeer matig water om rotting van de stekjes te voorkomen.

Meer in deze categorie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK