Andijvie kweken

Andijvie kweken

Andijvie kweken is net zo leuk als sla van eigen tuin; gemakkelijk te zaaien en te verzorgen, en binnen ongeveer 10 weken kun je al oogsten. Er zijn qua uiterlijk 2 soorten andijvie; andijvie met brede lepelvormige bladeren (die je vaak ziet in de supermarkt) en krulandijvie, met krullerige dunnere blaadjes, ze wordt ook wel frisée genoemd. Krulandijvie is door de dunnere blaadjes wat malser dan de grootbladige andijvie (om die reden wordt krulandijvie wat vaker rauw en in stamppotten gegeten). De smaak is verder hetzelfde, andijvie is familie van de witlof, vandaar de iets bittere smaak. Je zaait van maart t/m augustus.

Andijvie, makkelijk te zaaien en te verzorgen

Wanneer zaaien?
Je kunt andijvie zaaien van maart tot en met augustus. Oogsten kun je na 10 weken. Net als bij sla schiet andijvie wel sneller door in de warme zomermaanden waardoor je vaak een kleiner kropje kunt oogsten, al hangt dat ook vaak nog voor een deel af van het ras dat je zaait. Als je gespreid over de maanden zaait, kun je steeds blijven oogsten.

Waar zaaien? Op een koele plaats binnen of buiten
Zaai de andijvie niet op een warme plaats in huis, daar kiemen de zaden al binnen een week maar worden ze ook heel snel lang en dun en zwak. Zet de potjes met zaden op een koele plaats, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer of zolder in het volle licht in een raamkozijn (of later in de lente gewoon buiten), bij die lagere temperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken maar groeien ze veel sterker en meer gedrongen op.

Hoe?

  1. Je kunt andijvie in potjes of bakjes voorzaaien, gebruik er potgrond voor je die je wat luchtiger maakt door er een vijfde deel grof zand door te mengen, of gebruik zaai- en stekgrond.
  2. Bedek de zaden met maximaal 0,5 centimeter grof zand of potgrond/zandmengsel.
  3. Zaai in een potje van 5 x 5 centimeter niet meer dan 4 of 5 zaadjes, verspreid de zaadjes gelijkmatig over het oppervlak van het potje.
  4. Als je genoeg zaadjes hebt is het ook heel handig om dus een paar zaden in maart te zaaien, en dan een maand later nog een keer, en misschien dan eind juli nog een keer (en zaai die 2 laatste keren dan vooral buiten voor). Zo kun je kroppen andijvie oogsten in juni, in juli en dan ook nog een keer in september/oktober.

Verzorging, verplanten zaailingen
Als de zaailingen ongeveer 4 centimeter groot zijn kun je ze van elkaar scheiden en ze apart van elkaar buiten uitplanten. Maak daarvoor de grond in het potje kletsnat. Met je handen kun je nu heel voorzichtig de zaailingen uit elkaar halen, laat zoveel mogelijk worteltjes intact. Plant elke zaailing die je los kunt halen van het kluitje direct uit in de volle grond. Laat tussen de zaailingen onderling 35 centimeter ruimte zodat ze genoeg ruimte hebben om een volwassen krop te worden. En geef elke plantje direct na het planten ruim water.

Andijvie in pot kan ook
Je kunt andijvie ook in potten telen, dan heeft elke zaailing een pot met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter nodig.  
Andijvie staat graag in de halfschaduw, en in lichtvochtige grond. Warmte in combinatie met droogte zorgen voor sneller doorschieten, dus geef regelmatig water als het niet regent, en geef water naast de plant, niet op de plant want dan kan het blad makkelijker gaan ´smetten´.  

Andijvie heeft voeding nodig om genoeg blaadjes te maken en een mooie krop te vormen. In potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, en daar heb je voldoende aan want ongeveer 10 weken na het zaaien kun je de andijvie al oogsten. In de volle grond kun je ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten wat algemene moestuinvoeding geven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Omdat ze zowel in het zaaien als verzorgen en mest zoveel op sla lijkt kun je andijvie en sla heel goed samen telen, een vrolijk gezicht om beiden naast elkaar in de tuin te zien.  

Oogsten en meteen eten!
Je oogst een krop andijvie zo kort mogelijk voor het eten, je kunt andijvie uit eigen tuin niet bewaren. Als je direct gaat eten kun je de krop zo dicht mogelijk bij de grond met een mesje van de wortels afsnijden, maar als je haar later eet kun je beter met beide handen de krop vasthouden en haar zachtjes met wortel en al uit de grond trekken. Zet de krop overeind in een emmer met een klein laagje water erin, en zet de emmer met de krop andijvie koel en donker. Zo bewaar je andijvie het best, maar ook dan niet langer dan 1 dag. Slap geworden kropjes/blaadjes kun je nog wel een beetje opfrissen door ze een kwartiertje in ijskoud water te leggen.

Tekst en beeld: Diana Stek