Tweede leven voor de kerstboom

Tweede leven voor de kerstboom

Gooi de kerstboom niet meteen weg na de feestdagen. Geef hem een tweede leven als snoepboom voor de vogels. De vetbollen, pinda- en popcornslingers maak je zelf. Jonas (15 jaar), leerling van het Groene Lyceum, doet het voor.

Snoepboom voor vogels

Help vogels de winter door met een snoepboom.Vogels kunnen in de winter wel wat voedselhulp gebruiken. Met een kerstboom vol pinda’s, bessen, popcorn en vetbollen doe je de vogels en jezelf een plezier. Slingers en vetbollen maken is leuk en de snoepboom fleurt de kale tuin op. Vooral mezen hangen graag aan vetbollen en pindaslingers. Op een beschutte plek komen ook spechten, boomklevers en boomkruipers op dit lekkers af.
 

Roodborstjes

Roodborstjes zie je ook wel op vetbollen en slingers; ze pikken het zaad los en eten het van de grond af. Daar scharrelen mussen, vinken en de groenling rond, om op te eten wat de mezen hebben gemorst. Strooi voor deze vogels wat extra voer op een beschut plekje.
 

Voorjaar

Als het voorjaar is, moet je (de restanten van) de vetbollen en pindaslingers weghalen. De vogels hebben dan minder vet nodig, bovendien bederft het vet door de hogere temperaturen. Hele pinda’s zijn gevaarlijk voor jonge vogels, ze kunnen ze niet klein krijgen en erin stikken. De overgebleven pinda’s kun je wel klein maken (met een groentehakker of in de keukenmachine) en door ander vogelvoer mengen, want je mag vogels wel blijven bijvoeren. Ze hebben extra energie nodig bij het eieren leggen en jongen grootbrengen. Kies in het voorjaar voor kalk- en eiwitrijk voer.
 

Zo maak je de vogelsnoepboom

Je hebt nodig:

 • kerstboom (liefst met kluit)
 • doppinda’s
 • pofmaïs (zonder zout, suiker of vet)
 • cranberries (of rozijnen, krenten)
 • 1 kilo hard frituurvet (o.a. ossewit, palmvet)
 • 1 kilo tuinvogelzaad evt. zonnebloempitten en/of
 • havermout
 • scherpe stopnaald
 • stalen breipen of dunne prikpen
 • stevig dun draad (henneptouw of rolladedraad)
 • pannetje, pollepel, vormen (siliconen muffinvorm/ kartonnen bekertjes/lege zuivelkartons)


Werkwijze:
 

Popcornslinger

Pof de maïs ruim voordat je aan de slag gaat, zodat hij vrij taai is. Verse popcorn breekt snel bij het rijgen. Rijg afwisselend de popcorn en cranberries tot een slinger van 1,5 à
2 meter. Knoop de uiteinden tot ophanglussen.
 

Pinda(cranberry)slinger

Prik met de naald of prikpen een gaatje in de doppinda’s en rijg ze aan de draad.
Voor de pinda-cranberryslinger wissel je pinda’s en cranberries af. Knoop ten slotte de uiteinden tot ophanglussen.
 

Vetbollen

Smelt het frituurvet in een pannetje. Haal de pan van het vuur. Strooi het vogelzaad (en de havermout) door het gesmolten vet. Gebruik ongeveer even veel vet als zaad. Laat het een beetje afkoelen, tot het vet weer wat wit is, maar nog wel vloeibaar. Giet of schep de massa in de muffinvormen en laat alles goed afkoelen. Haal de vetbollen uit de vormen en prik er met een breinaald of andere lange prikker een gaatje doorheen. Leg een knoop in een rolladedraad, rijg er een cranberry, een vetbol en weer een cranberry aan en knoop het uiteinde tot een ophanglus. Versier de boom met de slingers en de vetbollen.

Tips

 1. Je kunt vetbollen ook met je handen kneden. Laat het vet afkoelen (het moet nogwel kneedbaar zijn). Neem een draad in je hand en kneed hier een vetbolletje omheen.
 2. Heb je geen muffinvorm, giet dan het vet in papieren bekertjes of (gehalveerde) kartonnen verpakking van yoghurt en vla. Die kun je later makkelijk van het vet afscheuren. Als je hoge vormen maakt, kun je beter vooraf een draadje aanbrengen. Prik daarvoor een gaatje in het karton en trek daar het draadje doorheen voor je het vet in de vorm giet. Leg een plukje watten op de bodem, zodat het vet niet weglekt.
 3. Breekt een vetbol terwijl je er een gat in prikt? Leg de stukjes dan los op een voederplank of onder een struik. Zo hebben vogels die niet aan vetbollen hangen, er ook plezier van.

Tekst: Thelma Egberts
Beeld: Otto Kalkhoven e.a.

 

Meer in deze categorie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK